Hrvatska u nikad čvršćim vezama sa Zapadom, predsjednik u nikad čvršćem zagrljaju s Putinom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povoda za spominjanje Hrvatske u stranim medijima ove je godine bilo puno. Kolege iz Europske unije, ali i šire pisali su o našem ulasku u eurozonu i šengen, o činjenici da niti jednoj zemlji do sada nije pošlo za rukom ulaznicu u oba elitna društva dobiti istoga dana. Pisalo se i o hrvatskom „projektu svih projekata“, Pelješkom mostu, koji je nakon 300 godina spojio hrvatsko kopno te zatvorio granicu Europske unije. Koliko se samo pisalo o Vatrenima!

Drugim riječima, povoda za pisanje o sjajnim stvarima u Hrvatskoj i ljudima koji stoje iza njih, bilo da je riječ o političarima, inženjerima, ekonomistima ili sportašima, nije nedostajalo.

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je u Europi i svijetu prepoznata kao moderna europska država koja se s različitim izazovima može nositi jednako uspješno kao i puno veće zemlje. Eurozona i šengen, posljednja dva velika uspjeha hrvatske Vlade i svih onih stručnjaka koji radili na njihovu ostvarenju, konačna su potvrda da je naša zemlja punopravni član istinske europske zajednice koja počiva na načelima slobode, demokracije, vladavine prava i očuvanja mira.

Ovo posljednje ove je godine bilo posebno važno zbog rata u Ukrajini, a i tu je Hrvatska pokazala da je na pravoj strani. Doduše, iz pojedinih medijskih napisa to se ne bi moglo zaključiti. I to isključivo medijskih napisa vezanih uz skandalozne izjave predsjednika Milanovića kojima je od 24. veljače ove godine svako malo šokirao svekoliku javnost. Umanjivanje ukrajinske žrtve, proruske i protuzapadne teze ovoga su tjedna kulminirale.

„Ukrajina nije hrvatski saveznik. Cinično je dobila status kandidata za EU. EU danas je bijeda, nula,“ poručio je neki dan predsjednik Republike Hrvatske i još jednom stanovnike države koju predstavlja natjerao da se zacrvene pred svijetom. Njegov ispad prenijeli su, dakako, strani mediji. Europski sa čuđenjem i zgražanjem, a ruski i bjeloruski s ushićenjem. Naš je predsjednik velika zvijezda na istoku koji voli Putinove trbuhozborce. Čini se da ga jedino još ondje netko ozbiljno shvaća.

Srećom pa Hrvatska ima puno većih zvijezda od Zorana Milanovića i može se pohvaliti daleko većim uspjesima od onih koji će ostati iza predsjednika. Eno samo nekih od njih na početku ovoga teksta. Naći ćete ih još puno u tekstovima brojnih europskih medija, u civiliziranom svijetu kojem Hrvatska konačno pripada. Dijametralno suprotnom onome u kojem je Milanović jedna od glavnih faca.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!