Izdvojili smo pet osoba koje su ove godine odradile velik posao za Hrvatsku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godina na izmaku bila je zahtjevna, puna političkih, sigurnosnih i ekonomskih izazova, no unatoč tome, Vlada RH je ostvarila svoje ciljeve, istaknuo je ovih dana na sastanku s predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj premijer Plenković. I zaista, da nije bilo prosinačke saborske sramote u vidu neizglasavanja vojne pomoći Ukrajini u režiji dijela oporbe, moglo bi se reći kako je Vlada ispunila sve ciljeve za 2022. Pelješki most, ulazak u eurozonu, šengen, povećanje socijalnih naknada, provedba mjera za ublažavanje krize… Nemoguće je pobrojati sve pojedince koji su sudjelovali u realizaciji Vladinih ciljeva, no glavni koordinator bio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Malo iz Hrvatske, malo iz Bruxellesa i drugih europskih centara političke moći uspješno je povlačio konce i rješavao redovne, ali i izvanredne situacije kojih ni ove godine u Hrvatskoj nije nedostajalo. Sjetimo se zalutalog drona na Jarunu, vremenskih nepogoda, slučaja Sberbank…

Uz bok premijeru, velik posao ove su godine odrađivali ministri, svatko u svom resoru. Iako su na kraju 2022. ostvareni važni vanjskopolitički ciljevi, uz šefa hrvatske diplomacije Grlića Radmana, tu posebno valja istaknuti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Samo šest godina od kandidature Hrvatska je ušla u šengen, što možemo zahvaliti reformama u sustavu kojima je koordinirao Božinović. Hrvatska je ispunila i više od onoga što se od nje očekivalo, a osim aktivnosti unutar hrvatskih granica, takvom rezultatu pridonio je i Božinovićev angažman u Europi koji, s obzirom na ministrovo veliko diplomatsko iskustvo, teško da je mogao izostati.

Osoba čijim angažmanom na međunarodnom planu u 2022. godini se možemo iskreno ponositi svakako je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić. Dok su mnogi drugi diplomati u toj zemlji još prije početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači napustili svoja veleposlanstva, ona je ostala kako bi bila na raspolaganju hrvatskim građanima koji su se zatekli ondje uslijed ratnog kaosa. Ostala je i nakon što je većina Hrvata sretno evakuirana na sigurno, pomažući izbjeglicama, novinarima i do danas, unatoč svakodnevnoj opasnosti, svoju dužnost obavlja predano i odgovorno.

‘Češljajući’ 2022. godinu ne možemo ne spomenuti jednog od najpopularnijih hrvatskih ministara koji je ovoga ljeta zahvalio na toj dužnosti. Nakon 6,5 godina na čelu Ministarstva financija, Zdravko Marić odlučio je krenuti drugačijim putem. Malo koji odlazak nekog ministra je izazvao toliku pozornost, pa i žaljenje javnosti, no Mariću se nema što za zamjeriti jer je prije podnošenja ostavke odradio velik posao, na čemu mu je čestitao i premijer Plenković. U njegovom mandatu ispunjeni su uvjeti za ulazak u eurozonu, porastao je kreditni rejting Hrvatske, i to sve unatoč ozbiljnoj krizi uzrokovanoj pandemijom, a kasnije i ratom u Ukrajini.

Dio građana još uvijek nije svjestan uspjeha hrvatske politike čije efekte ćemo tek osjetiti u nadolazećem razdoblju. Puno lakše je pak osvijestiti nacionalne uspjehe na sportskom planu kojih nije nedostajalo niti u 2022. Vaterpolisti su postali prvaci Europe, baš kao i Sandra Perković i Filip Mihaljević u svojim atletskim kategorijama, Zrinka Ljutić postala je svjetska juniorska prvakinja u slalomu, odbojkaši su osvojili zlato na Mediteranskim igrama, Lena Stojković donijela je zlato sa Svjetskog prvenstva u taekwondou… Mogli bismo nabrajati do sutra. I onda, kao šlag na tortu, na samom kraju 2022. naši Vatreni vratili su se iz Katra sa svjetskom nogometnom broncom. Ekipa je to koju je teško opisati riječima, tim od kojeg je jedan čovjek, Zlatko Dalić, napravio čudo. Vatreni su ponovno ujedinili Hrvatsku i podsjetili nas da uz puno truda, upornosti, rada i vjere u vlastite mogućnosti ništa nije nemoguće. Formula je to koja vrijedi za nogomet, ali i druge stvari u životu. Uostalom, neki od gore navedenih uspjeha koji nemaju veze za sportom to potvrđuju. Neka nam to svima bude glavna misao vodilja u 2023. godini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!