Svatko bira svoje društvo, reče Milanović, i evo koga odabere…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Milanović ovih je dana izjavio kako s užasom i nevjericom promatra rat u Ukrajini. Spomenuo je i Rona DeSantisa, potencijalnog republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a koji je optužio Bidena da u Ukrajini rasipa američki novac iako Rusija nikome ne predstavlja prijetnju, kako se to predstavlja.

-Što da ja sad zaključim? Ja sam predsjednik male Hrvatske. Ja to tako, u nadi da će se nešto promijeniti, ponavljam cijelo vrijeme – rekao je Milanović.

Na godišnjicu početka najveće katastrofe u Europi od Drugog svjetskog rata Milanović i dalje tjera po svom i poručuje kako Rusija nikome ne predstavlja prijetnju. Zemlja koja je isključivo iz osvajačkih pobuda napala drugu zemlju prouzročila je pokolj u kojem je do sada poginulo oko 100 tisuća ukrajinskih vojnika, jednako toliko ruskih i još oko 40 tisuća civila. Skoro kao da na hrpu stavite stanovnike Splita i Osijeka. Osim za smrt četvrt milijuna ljudi, ta Milanovićeva Rusija, koja nikome ne predstavlja prijetnju, odgovorna je i za uništavanje milijardi eura vrijedne infrastrukture, za stotine tisuća novih beskućnika, za ekološke katastrofe diljem Ukrajine…

Baš kao i Milanović, Europa i svijet već godinu dana s užasom i nevjericom promatraju rat u Ukrajini, no užas i nevjericu kod ostatka svijeta izazivaju upravo gore opisane posljedice koje je ‘neprijeteća’ Rusija prouzročila Ukrajincima i Europi, uključujući i velik dio samog ruskog naroda. S druge strane, predsjednik Milanović je užasnut zbog prozivanja Rusije. I drago mu je što, eto, ima još političara koji misle isto kao i on. Poput guvernera Floride Rona DeSantisa, kojeg drže još radikalnijim desničarskim populistom od starog mentora, a sada ljutog unutarstranačkog protivnika Donalda Trumpa.

Svatko bira svoje društvo, rekao je prije nekoliko godina Milanović, kada je u ulozi hrvatskog premijera kritizirao mađarskog kolegu Orbana i njegov odnos s bivšom predsjednicom Grabar-Kitarović. Do danas se ploča okrenula pa Milanović u svoje društvo, uz DeSantisa, bira i Viktora Orbana i druge političare koji u Rusiji ne vide prijetnju. Na primjer, Milorada Dodika koji je od početka invazije na Ukrajinu nekoliko puta hodočastio u Rusiju i koji je čak i odlikovao Vladimira Putina. Bjeloruski predsjednik Lukašenko, općepoznata je stvar, ne vidi ništa sporno u ratu i također Rusiju ne drži prijetnjom. Tu je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, „europski Trump“ Matteo Salvini… Čak su i dugogodišnje saveznice Rusije, poput Armenije i Kazahstana, osvijestile opasnost koja svijetu prijeti od Rusije te su osudile invaziju na Ukrajinu, a to još nije pošlo za rukom biranom društvu u kojem se našao i hrvatski predsjednik.

Definicija užasa i nevjerice koje Milanović spominje kad govori o ratu u Ukrajini za to je društvo poprilično drugačija od one koja vrijedi za većinu Europe i svijeta. Onoga svijeta koji, osim samog rata u Ukrajini, s užasom i nevjericom prati istupe Milanovića i njegovih prijatelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!