Srbi vole Putina iako znaju da je ta ljubav suicidalna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema nedavnoj anketi engleskog think-tanka Henry Jackson, 78,7 posto građana Srbije protivi se sankcijama protiv Rusije, a podržava ih tek 12,1 posto njih.

S druge strane, prema istraživanju Eurobarometra, 82 posto hrvatskih građana podržava sankcije prema Rusiji, dok im se protivi tek 16 posto građana. Hrvatski građani natprosječno su pro-ukrajinski orijentirani, s obzirom da 72 posto EU građana podržava sankcije, a protivi im se 21 posto anketiranih.

Razlika između hrvatskog i srpskog stava o sukobu Rusije i Ukrajine doista je upečatljiva i nema nikakve dvojbe da hrvatski građani smatraju da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva. Jednako kao što u Srbiji očito prihvaćaju Putinovu retoriku o specijalnoj vojnoj operaciji čiji je cilj, a to zvuči jako poznato, zaštititi ruske nacionalne manjine u Ukrajini.

U sukobu Rusije i Ukrajine koju je nedvojbeno započela ruska strana i to još 2014. godine, a nastavila ga prošle godine uz neskrivene i svirepe napade na civilne ciljeve, na ukrajinskoj strani je kompletan demokratski svijet, od SAD-a, preko Velike Britanije i Europe, sve do Japana. Upravo zahvaljujući toj otvorenoj podršci, ali i vlastitim ogromnim žrtvama, Ukrajina godinu dana uspješno odolijeva ruskim napadima, a u protunapadima vraća svoj okupirani teritorij.

Rusija je Srbija, a Ukrajina Hrvatska

Ruse otvoreno ne podržava nitko, ali kako pokazuje ova anketa, ne trebamo ići daleko kako bismo pronašli simpatizere Putinove diktature. Dovoljno je baciti pogled na Istok.

Hrvatsku od Ukrajine dijeli najmanje tisuću kilometara, pa s te strane rezultati ankete britanskog think-tanka nisu zabrinjavajući. No, bi li bilo razlike u odgovorima srpskih građana kada bi pitanje glasilo: Podržavate li danas sankcije koje su bile nametnute Srbiji?

Bilo bi zanimljivo promatrati rezultate ankete u kojoj bismo Rusiju zamijenili Srbijom, a Ukrajinu Hrvatskom, s obzirom da osnovni scenarij ruske agresije izgleda kao da je prepisan iz devedesetih godina i srpske agresije. Većina srpskih građana na rusku agresiju vjerojatno gleda s određenom nostalgijom na stare dane ponosa i slave kada se Jugoslavenska narodna armija spominjala kao svjetska vojna sila, a Srbija je trebala biti tamo gdje živi barem jedan Srbin.

Zahvaljujući toj nostalgiji, ne treba puno da se kod naših istočnih susjeda ponovno zapali nacionalistička vatra i da ih netko podsjeti na slavnu prošlost. Ankete pokazuju da bi takvi populisti imali odličnu prođu među srpskim narodom.

Ipak, šanse za taj crni scenarij danas su zanemarive. Hrvatska ne samo što je članica NATO saveza, nego je i duboko integrirana u Europsku Uniju. Dok je Srbija razapeta između srca koje voli Putina i mozga koji kaže da je ta ljubav suicidalna. No, koji god organ tamo na kraju pobijedio, Hrvatska je sigurna, a to je ono najbitnije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!