Teško je odgajati djecu kada društvenu elitu predstavlja bračni par Milanović

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Supružnici Milanović mjesečno samo od plaće inkasiraju 5.724 eura. On je predsjednik RH, a ona samozatajna liječnica. Imaju dva stana, vikendicu i štednju, kako uostalom i priliči eliti. Ovaj tip elite ne dolazi iz privatnog, nego iz društvenog sektora i tim više bi trebao predstavljati ono najbolje i najuzvišenije od nas.

Dragi sine, budeš li vrijedno učio i radio, jednoga dana možda postaneš predsjednik Republike. Draga kćeri, ako ćeš vrijedno učiti i raditi, možda jednog dana postaneš ugledna i samozatajna liječnica.

Na žalost, hrvatski roditelji nemaju baš jednostavan zadatak kada je u pitanju motivacija dječice. Kažete li svojem djetetu da vrijedno uči i radi kako bi jednog dana postao predsjednik Republike, vaše čedo, pogotovo u tinejdžerskim godinama, moglo bi vam onako otrovno kako samo tinejdžeri znaju, uzvratiti:

„Da, moram vrijedno učiti i raditi jer nemam mamu i tatu koji će nazvati školu mi zaključi petice. Moram vikendom naporno raditi i studirati jer nemam mamu i tatu koji će mi srediti stipendiju!”

Doista, nije lako biti roditelj u Hrvatskoj i na primjeru objašnjavati kako se trud i rad isplati i na kraju krajeva, čini čovjeka boljim jer svaki rad i trud u sebi podrazumijeva i određeno vraćanje zajednici.

Imaš onoliko koliko možeš dati, kažu mudraci koji se zalažu za dobročinstvo. A elita je ta koja najviše ima i koja najviše može i dati.

Naravno, postoje i oni koji smatraju da biti članom elite znači imati pravo uzimati više od drugih. Čitav život penjati se po ljestvici moći po logici da što se više uspneš, to dublje možeš zagrabiti.

Predsjednikova supruga i ponosna majka tako koristi svoj utjecaj da joj sinu zaključe bolje ocjene, predsjednik Republike i ponosni otac potom napada i vrijeđa medije koji se usuđuju pisati o tomu. Potom se čitava situacija ponavlja sa stipendijom, a ponosni roditelji nisu ništa naučili već ponavljaju stare obrasce ponašanja.

I kad je već potpuno očito da je dizanje ocjena potomku bilo u najmanju ruku nepristojno i nemoralno laktarenje, elita odlazi korak dalje i češe se za stipendiju umjesto da u tišini izdvoji iznos koji im je praktički zanemariv. Na žalost, mi imamo elitu koja se vodi geslom „ima se, ne može se”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!