Evo zašto je dobro kad Bačić kaže da je Vlada pala na ispitu obnove kuća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pojedinci su jedva dočekali nedavnu izjavu Branka Bačića kako Vlada nije položila ispit kad je riječ o obnovi i izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća oštećenih u potresu. Eto, jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika priznao je kako je aktualna Vlada neuka i nesposobna, moglo se, među ostalim, pročitati na društvenim mrežama nakon spomenute Bačićeve izjave.

No, uoči godišnjice zagrebačkog potresa, ministar graditeljstva nije rekao ništa što svi i ranije nismo znali. Obnova je zakazala, prespora je i pod hitno se mora ubrzati. Upravo zbog toga odlučeno je da stvar u svoje ruke preuzme Branko Bačić. Čovjek iz struke koji je već jednom bio ministar graditeljstva i koji je odigrao važnu ulogu u najvećem građevinskom projektu u hrvatskoj povijesti – izgradnji Pelješkoga mosta. Osim toga, čovjek je to koji zna kako funkcionira administracija bez koje u Hrvatskoj ništa, pa ni obnova nakon potresa, nije moguća.

Da, obnova je spora i pod hitno se mora ubrzati. Kada mu je prije dva mjeseca povjeren taj, nimalo zahvalan i nimalo jednostavan zadatak, Bačić je skrušeno priznao da zna kako ljudima koji su u potresu ostali bez domova nije lako ponovno slušati obećanja o rješavanju problema. No, ipak je obećao da će ubrzati stvar, a na to da je obećanje shvatio ozbiljno ukazuju i pomaci kojima svjedočimo posljednja dva mjeseca. Donesen je novi Zakon o obnovi koji je značajno umanjio mogućnost tipičnih hrvatskih birokratskih zavrzlama, krenulo je uređenje državnih stanova, kupovina zgrada na Banovini, najavljena je izgradnja višestambenih i montažnih kuća kako bi svi koji su u potresima ostali bez domova do iduće zime bili zbrinuti. Otkako je Bačić preuzeo ministarstvo, zahuktala se obnova zgrada u javnom sektoru, osigurana su sredstva i stručna pomoć za samoobnovu obiteljskih kuća koja se do sada gotovo i nije spominjala.

Drugim riječima, Bačić je u dva mjeseca napravio više nego njegovi prethodnici Paladina, Horvat i Štromar u tri godine. Možda baš zato jer oni nisu, a Bačić zna gdje su Vlada i ministarstvo zakazali, što je neki dan i priznao. A kad znaš prepoznati problem, puno je lakše pronaći rješenje za njega.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!