Kako je Domovinski pokret od Mosta preuzeo titulu glavne zvijezde političke prostitucije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što su parlamentarni izbori bliži, to su bizarniji prijedlozi za potencijalne koalicije i već je pomalo degutantno gledati pojedince kako se besramno nude drugima. Pritom je do nedavno prednjačio Most koji je, u želji da svrgne HDZ s vlasti, suradnju ponudio lijevim opcijama, SDP-u i Možemo!.

No, titulu glavne zvijezde političke prostitucije ovih je dana preuzeo Domovinski pokret. Šef te stranke Ivan Penava jučer je iz Bjelovara poručio kako na izborima može sa svima osim s Možemo! i SDSS-om. Drugim riječima, nisu mu mrski ni SDP, pa čak ni HDZ.

Još prije dvije godine koalicija DP-a sa SDP-om bila je nezamisliva. Kada je nakon prvog kruga lokalnih izbora 2021. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tadašnja šefica lokalnog DP-a Dubravka Dragašević na svoju ruku odlučila podržati Damira Bajsa za župana, i to pod ruku s SDP-om, u središnjici njezine stranke nastala je neviđena panika. Samo nekoliko sati nakon tog nepromišljenog poteza, u Bjelovar je dojurio tadašnji glavni tajnik DP-a Dario Žepina kako bi pred medijima i svekolikom javnošću požurio objasniti da se Dragašević samo par sati ranije ‘nespretno izrazila’ te kako od koalicije s Bajsom i SDP-om, koja je postala poznata kao „crveno-crna koalicija“, ipak neće biti ništa. Danas, dvije godine kasnije, novi šef DP-a Ivan Penava pak takvu mogućnost ne isključuje.

A u kontekstu dosadašnjeg Penavinog stava o vladajućima, još nevjerojatnije zvuči da je DP spreman koalirati s HDZ-om. Tijekom posljednje tri godine Penava je svoju bivšu stranku optuživao za korupciju i kriminal, da radi protiv interesa Hrvatske, njezina predsjednika Plenkovića pokušavao je opozvati, nazivao ga je autokratom kojeg „ne doživljava ozbiljno“. A sada je odjednom s istim tim Plenkovićem spreman razgovarati o suradnji.

Po svemu sudeći, Penava je spreman na sve, samo da DP i nakon idućih izbora zadrži status parlamentarne stranke koji se u posljednje tri godine poprilično ‘stanjio’ jer je od početnih 16 zastupnika, DP spao na njih samo pet. U potencijalnom novom mandatu situacija će biti još gora po DP jer prema anketama ta stranka trenutno uživa podršku oko šest posto birača. Kako je to jako blizu izbornom pragu od 5 posto, pitanje je hoće li DP nakon izbora imati ijednog zastupnika u Hrvatskom saboru. Očito je da se podrška birača DP-u svakodnevno topi, a Penavino koketiranje s HDZ-om i SDP-om taj proces samo ubrzava. (Hina)

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!