Hrvatski suverenisti bojkotirali vlastiti pokušaj da smijene Vladu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski suverenisti jučer su pokušali srušiti Vladu! Legitimno je pravo oporbe da pokušava pozvati na odgovornosti pa čak i smijeniti aktualnu vlast, a s obzirom na činjenicu da skoro svakih nekoliko dana u Saboru svjedočimo interpelaciji, hrvatska oporba to svoje pravo redovno koristi. Kad mogu drugi, SDP ili Most, zašto ne bi i Hrvatski suverenisti? Tako su i oni ovih dana inicirali jednu interpelaciju o radu Vlade, a premijeru i ministrima ovoga puta stavilo se na teret da nisu zaštitili građane od povećanja cijena zbog uvođenja eura. Jest da je riječ o temi koja je od 1. siječnja pretresena već nebrojeno puta, ali nije naodmet pretresti je još jednom pa su to saborski zastupnici jučer i učinili.

No, temu su pretresali skoro svi, osim onih koji su na tome inzistirali, a inicijativa HS-a se pretvorila u fijasko i sramotu jer je od 16 potpisnika interpelacije, u jučerašnjoj raspravi sudjelovalo njih tek troje! Ne doći na raspravu koju si sam inicirao krajnje je neprofesionalno i neozbiljno. Potez je to kojim su zastupnici koji se nisu pojavili u sabornici pokazali da ne poštuju kolege, instituciju u kojoj bi trebali zastupati interese svojih birača, a samim time ni svoje birače. Posljednjih godina u Hrvatskom saboru mogli smo vidjeti svašta, no rijetko kad ovakvu razinu inertnosti i lijenosti. Ovim činom spomenuti zastupnici kao da biračima poručuju da u Saboru ionako nisu da bi postigli nešto od onoga što su im obećavali u kampanji, već samo kako bi svakog mjeseca primili nemalu zastupničku plaću.

Drugi razlog zbog kojeg je jučerašnji pokušaj rušenja Vlade potpuno promašen jest sam povod za pokretanje interpelacije. U posljednje tri godine za pomoć gospodarstvu i građanima iz državnog proračuna izdvojeno je više novca nego ikad prije. Prvo zbog krize uzrokovane pandemijom covida-19, a potom i zbog energetske krize kao posljedice rusko-ukrajinskog sukoba, Vlada je ponudila i realizirala milijarde kuna ‘teške’ mjere, pri čemu nije zaboravljena niti jedna skupina građana – od poduzetnika koji ‘okreću’ milijune, do djece i socijalno ugroženih kategorija. Istovremeno, rasle su plaće i mirovine. Istina, rasli su i troškovi života, i to je činjenica koju ne može osporiti nitko, pa ni Vlada koju su jučer pokušali srušiti Hrvatski suverenisti. No, nositi se s tim rastom bilo bi puno teže da nije bilo spomenutih mjera. Možda su one mogle biti još bolje. Možda bi i bile da da Hrvatskom, recimo, upravlja Vlada Hrvatskih suverenista i partnera. No, put do toga je dug, a ne bi bilo loše početi ga redovnim pojavljivanjem na trenutnom poslu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!