U Fokusu i Centru umjesto liberalizma izabrali narcizam

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon Fokusa, još jedna liberalna stranka protivi se ukidanju prireza. Ovoga puta riječ je o Centru Ivice Puljka, čija supruga Marijana ljuto poručuje, koristeći ulični rječnik:
„Ukoliko Andrej Plenković misli da će ukidanjem prireza oslabiti dva, po njegovoj, prilično dobroj procjeni, najopasnija politička protivnika – Tomislava Tomaševića i Ivicu Puljka – zaje* se”.

Podsjetimo, Sveta Nedelja ukinula je prirez, a Split je od sljedeće godine namjeravao sniziti stopu prireza sa 15 na devet posto. Riječ je, dakle, o gradovima čiji vlastodršci nedvojbeno znaju da je prirez loš i nedvojbeno se zalažu da ga nema.

Ali samo uz uvjet da ga smanjuju i ukidaju oni sami, a ne netko drugi.

Konkretno – kada Nađi iz Fokusa ukida prirez, to je dobro za građane, dobro je za poduzetništvo, dobro je za sve. Ali, kad Plenković ukida prirez, to je loše, to će uništiti gradove, neće više biti novca za vrtiće, odvoz smeća i vodovod. Jer eto, premijeru Plenkoviću i ministru financija Primorcu nisu bitni proračuni, projekcije, porezne reforme, veće plaće, jednostavniji porezni sustav, manji nameti… Ne, tom dvojcu najbitnije je oslabiti Tomaševića i Puljka!

Ovakva huškačka retorika govori nam da je u Hrvatskoj u tijeku stvaranje jedne nove političke opcije koju bismo mogli nazvati narcisoidni liberalizam. Narcisoidni liberali su oni liberali koji se zalažu za liberalne politike, ali samo ako ih provode oni, a ne netko drugi.
Ukidanje prireza pojednostavljuje porezni sistem, olakšava poduzetnicima poslovanje, povećava plaće zaposlenicima. Osim ako ga ukida opcija koja nije naša. U tom slučaju, ukidanje prireza dovodi do nesagledivih posljedica i propadanja gradova koji će ostati bez osnovnih civilizacijskih tekovina poput pitke vode i vrtića.

Između liberalizma i narcisoidnosti, narcisoidni liberal birat će sebe. Između sebe i većih plaća onima koje zastupaju birat će sebe. Između bilo čega drugoga i sebe, pogađate, birat će sebe.

Žalosno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!