Nema te izborne karte koja bi pomogla ovakvoj oporbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izborni inženjering, prekrajanje, frankenštajnski dizajn, garrymendering… Usta oporbe posljednjih su tjedana bila puna ovakvih i sličnih izraza kojima se željelo osporiti najavljene izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Istovremeno se javnosti nametala teza kako HDZ po svome i mimo pravila crta novu izbornu kartu Hrvatske kako bi ‘ukrao’ iduće parlamentarne izbore. Oporba je ‘srušila’ novi zakon prije nego što je on uopće predstavljen javnosti, a nevjerojatne teze o ‘masakriranju’ izbornih jedinica poslušno su prenosili oporbi skloni mediji, ni ne trudeći se provjeriti koliko istine ima u tvrdnjama Peđe Grbina, Sandre Benčić, Nikole Grmoje i drugih oporbenjaka… Isti ti mediji su izvještavali o neustavnim izborima, najavljivali komadanje, ne samo postojećih jedinica, već čitavih županija na tri ili četiri dijela, nagađali i pogađali, ali pogodili nisu.

Kao što je i najavljeno iz Vlade, novi Zakon, koji je predstavljen neki dan, donosi minimalne izmjene, nužne da se udovolji preporuci Ustavnog suda. 80 posto stanovništva i dalje će glasovati gdje je glasovalo i do sada, a na novoj izbornoj karti izostalo je ‘komadanje’ županija. Svejedno, oporba i njima bliski mediji i dalje tvrde – i te minimalne promjene idu na ruku HDZ-u.

Srećom, dok političari često nastupaju bez argumenata, imamo stručnjake koji barataju znanjem i alatima kojima je političke teze lako moguće provjeriti. Tako je domaći stručnjak za istraživanja Ivan Tomljenović ovih dana napravio detaljnu analizu novog izbornog sustava. On je simulirao izborne rezultate s parlamentarnih izbora 2020. na primjeru nove izborne karte i došao do zanimljivog zaključka. Novi izborni model HDZ-u jamči jedan mandat više, a SDP-u, koji je najglasnije kritizirao najavljene promjene, čak dva! Možemo, koji se također ovih dana ističe u kritiziranju, zadržao bi broj postojećih mandata, baš kao i Most, HNS, ekipa iz Centra… Prema novom modelu, u minusu za dva mandata je samo Domovinski pokret te za jedan Čačić. No, teško je očekivati da bi i mimo promjena izbornog zakona te opcije mogle ponoviti uspjeh s izbora 2020.

Tomljenovićeva računica je još jednom potvrdila površnost hrvatske oporbe koja nastupa napadački i bez argumenata, s jednim ciljem – ocrniti i srušiti HDZ s vlasti. Samo zahvaljujući pojedinim medijima koji se ne bave činjenicama već se grubo poigravaju netočnim podacima u korist pojedinih stranaka, međusobno se natječući tko će objaviti manipulativniji naslov, površnost i nesposobnost oporbe ne dolazi do izražaja u potpunosti. Iako je u takvom okružju javnosti često teško objektivno prosuđivati, nesposobnost hrvatske oporbe ipak je nemoguće sasvim prikriti što, na kraju krajeva, pokazuju i podaci o potpori birača pojedinim političkim opcijama. U svim domaćim istraživanjima, na vrhu je HDZ. Pa dugo nema nikoga, a tek onda slijede SDP, Možemo, Most i ostali. Ma koliko to oporbenjacima bilo mrsko, teško da bi se dala ‘skrojiti’ neka izborna karta po bi HDZ izgubio, a ostatak ekipe dobio izbore.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!