Što je Gong – snažna nevladina udruga ili SDP-ova pudlica?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gong je nevladina organizacija koja, prema vlastitom proglasu, “želi osnaženo, glasno i prgavo civilno društvo koje se bori za javnost i ne savija leđa pred prijetnjama moćnika”. Taj isti ponosni i neustrašivi Gong s danom zakašnjenja, u obliku priopćenja, navlas citira saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka koji je za izborne jedinice u Hrvatskoj upotrijebio izraz “frankenšajnovske”.

I oporba i nevladine organizacije imaju puno pravo napadati vlast u svakoj prilici i na svakoj temi. Ako to čine dobro, postat će vlast, a nekadašnja vlast postat će oporba i to je ciklus političkog života, hakuna matata.

Oporba vlasti, ali i oporbi

No, razlika između oporbe i nevladine organizacije trebala bi biti u tomu što bi nevladina organizacija trebala biti oporba i vlasti i oporbi.

Gong, koji u svojem priopćenju koristi isti izraz kao član SDP-a,”frankenštajnovski”, nedvojbeno se svrstava na stranu jedne od oporbenih stranaka.

U tom trenutku, od glasnogovornika “osnaženog, glasnog i prgavog civilnog društva” postaje pudlica stranke u konstantnom raspadanju i traženju novog dna po podršci birača.

I naravno da Gong neće uspjeti spasiti SDP od utapanja, nego će se dogoditi upravo suprotno – SDP će povući Gong sa sobom na dno. Gongov prijedlog izbornih jedinica, koji se do sada i mogao promatrati kao prijedlog nekog neovisnog, sada u potpunosti gubi vjerodostojnost i postaje prijedlog SDP-ove pudlice.

Organizacija koja se diči time da ne savija leđa pred prijetnjama moćnika tako ispada organizacija koja dobrovoljno savija leđa pred strankom koja propada. Suicidalan potez nakon kojeg bi od Gonga mogli „ostati samo dugmići”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!