Gradonačelnici se žele predstaviti kao žrtve dok zavlače ruke u džepove svojih birača

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Otkako je predstavljen novi krug porezne reforme, oporba i dio medija potpuno su preokrenuli definiciju novca poreznih obveznika. Sve do sada, kada je vlada raznim subvencijama, mjerama i ukidanjem poreza pomagala građanima, oni su taj novac nazivali novcem poreznih obveznika. Tvrdili su da vlada, kada je uvodila subvencije i ukidala poreze, ustvari nije radila ništa posebno, nego je samo vraćala novac istim onim građanima od kojih ga je uzimala.

Međutim, kada vlada pruži mogućnost gradovima i općinama da istim tim građanima smanje porez i omoguće im veće plaće, onda isti taj novac odjednom prestaje biti novac građana i postaje novac koji vlada otima gradonačelnicima!

Budite sretni ako vam ne poskupimo javni prijevoz, vrtiće i komunalije, zaprijetio je gradonačelnik Tomašević građanima koji su ga birali dodajući da će im odmah uvesti maksimalnu stopu poreza na dohodak u obje kategorije.

I to zato što su mu zločesti premijer Andrej Plenković i zločesti ministar financija Marko Primorac zlobno dali ovlasti da on upravlja tim porezima, pa i da ih smanji ukoliko to želi. Prijenos ovlasti koji je do jučer zagovarao u ime decentralizacije središnje države optužujući Plenkovića i HDZ za preveliku centralizaciju, sada odjednom tumači kao pokušaj svoga slabljenja.

Jer eto, sada je na njima, gradonačelnicima, teret porezne reforme. Oni će je morati provesti umjesto države. Ne govori li to da su gradonačelnici navikli da država za njih odrađuje teži dio posla, a da onda oni istu tu državu nazivaju maćehom?

I sada, kada im je država dala ovlasti, te ovlasti ne žele prihvatiti. Umjesto da pitaju svoje pročelnike gdje im cure proračuni i kako iskoristiti neočekivani vladin poklon, oni nastavljaju s izlizanom pričom o predizbornim podmetanjima.

U Splitu je apsurd još veći. Tamošnji gradonačelnik Ivica Puljak čak je i sam htio ukinuti prirez.
Sada isto to ukidanje prireza naziva predizbornim trikom i obračunom s jedinicama lokalne samouprave i gradonačelnicima najvećih hrvatskih gradova.

S druge strane, kada Puljak najavljuje ukidanje prireza u Splitu, to je hrabar potez vizionara koji potiče konkurentnost.

Oporba i dio medija moraju se dogovoriti sami sa sobom.

Ali čak i ako bi se usuglasili i postali upola dosljedni, ostaje činjenica da su svi gradovi od poreza na dohodak i raznih bespovratnih davanja vlade toliko profitirali da je godišnji iznos tih prihoda nekoliko puta veći od iznosa prireza i da bi ti gradovi i s ukidanjem poreza ostali visoko profitabilni, ali uz uvjet da uredno upravljaju svojim financijama.

Sve u svemu, oporbeni gradonačelnici pokušavaju se predstaviti kao žrtve dok zavlače ruke u džepove građana koji su im dali povjerenje da upravljaju njihovim novcem.

Zgodna taktika, vidjet ćemo hoće li proći.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!