Most negoduje protiv nečega za što je dijelom i sam zaslužan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom pandemije covida-19 nitko nije bio angažiraniji od Mosta u uvjeravanju građana da se ne cijepe. Sa saborske govornice i pressica svakog dana su poručivali kako cijepljenje predstavlja ugrozu, što za zdravlje ljudi, što za građanska prava. Sjetimo se samo famoznog skupljanja potpisa za referendum o ukidanju covid-potvrda, Troskotove manipulacije dječjom fotografijom u kampanji protiv cijepljenja zbog koje je reagirala i pravobraniteljica. Pa onda osebujnog Mostovog zastupnika Marina Miletića koji je na društvenim mrežama dijelio lažne vijesti i širio paniku, tvrdeći da nas velike farmaceutske kompanije žele čipirati. Građane koji se nisu cijepili proglašavao je herojima i zahvaljivao im što nisu prešli na ‘stranu tame’. Samo mrvicu suptilniji bili su Raspudići i Grmoja koji nisu otvoreno zagovarali necijepljenje (osim u slučaju djece), već su poručivali da ono treba biti osobni izbor svakog pojedinca. Kao da su u Hrvatsku odjednom pali s neke druge planete. Jer cijepljenje protiv covida-19 niti jedan dan ili sat u ovoj zemlji nije bilo obvezno. Čitavo vrijeme ono i jest bilo osobni izbor pojedinca.

Ironično, najveći galamdžije protiv cijepljenja danas negoduju jer je u Hrvatskoj ostalo viška cjepiva i jer kampanja cijepljenja nije završila kako je prvotno planirano. Prozivaju bivši Stožer, Vladu, optužuju za kriminal, čak i veleizdaju. Neki njihovi istomišljenici spominju i veliki broj umrlih od covida, niti u jednom trenutku ne propitujući vlastitu odgovornost za preminule od kojih su neki zacijelo povjerovali u zastrašujuće tvrdnje iz huškačke antivakserske kampanje.

Da se razumijemo, nije Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja je svjedočila takvim kampanjama, niti je jedina zemlja koja je kraj pandemije dočekala s viškom cjepiva. Riječ je o ozbiljnom problemu koji se ovih dana pokušava riješiti na razini EU. Vjerojatno će se zaista i riješiti, kao što se riješio i čitav niz drugih problema s kojima su se zemlje susretale tijekom posljednje tri godine. I Hrvatska tu neće biti iznimka.

Hrvatska je uspješno upravljala koronakrizom. Štoviše, nedavna studija domaćih analitičara pokazala je kako se, uz Dansku, Hrvatska najuspješnije u čitavoj EU nosila s pandemijskim izazovima. U vrlo teškim uvjetima zemlja je zadržala gospodarsku stabilnost, među prvima je vratila BDP na predpandemijsku razinu i još ga povećala. Više paketa mjera vrijednih milijarde kuna spriječili su kolaps na tržištu rada, omogućeno je normalno funkcioniranje obrazovnog i zdravstvenog sustava. I sve to unatoč bacanju klipova pod noge i raznim kampanjama u režiji Mosta i sličnih struja.

Jednako tako će vjerojatno biti riješen i problem s viškom cjepiva koji je djelomično politička ‘zasluga’ i Mosta i sličnih protivnika cijepljenja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!