Bi li HAC danas planirao novu autocestu do Dubrovnika da je u koncesiji stranaca?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatske autoceste, državna tvrtka koja je zbog velike kreditne zaduženosti godinama bila na rubu stečaja i koju je vlada Zorana Milanovića pripremala za koncesiju stranim investitorima, danas planira izgradnju dvije nove i vrlo značajne dionice: Žuta Lokva – Križišće i Doli – Osojnik.

Ovaj ambiciozni plan moguć je zahvaljujući uspješnom financijskom i operativnom restrukturiranju tvrtke koja sada ima prostora za dodatno zaduženje i realizaciju novog, ambicioznog investicijskog ciklusa do 2030. godine.
Ne treba sumnjati da će ovaj potez HAC-a donijeti buru nezadovoljstva.

Zašto se državna tvrtka ponovno zadužuje, zašto se nove autoceste planiraju ususret izborima, kada će se i hoće li se uopće isplatiti nove investicije s obzirom na sveopće poskupljenje i zašto nije došlo do poskupljenja cestarina, s obzirom na visoku inflaciju.
Sve su te kritike opravdane i svakako treba voditi računa o tomu hoće li HAC preplatiti radove, no zamislimo jedan drugi scenarij. Scenarij po kojemu je Milanovićeva Vlada uspjela dati HAC u koncesiju strancima.

U tom slučaju, kritika ne bi bilo jer ne bi ni bilo investicijskog plana. Odnosno, investicijski plan svodio bi se na tekuće i eventualno izvanredno održavanje postojećih dionica.

Cilj koncesionara, potpuno legitiman, bio bi maksimizanje profita. Koncesionar, u to ne treba sumnjati, dodatno bi povisio cestarine i osigurao se da izgradnja novih dionica počinje tek nakon što se određeni promet poveća. Tako je to bilo u slučaju Istarskog ipsilona gdje se na izgradnju autoceste punog profila predugo čekalo. Domaći bi hotelijeri vjerojatno u većoj mjeri davali svojim gostima vaučere za plaćanje cestarina, a teško da bi vladi ostao prostor za ograničavanje marži goriva, s obzirom da se HAC financira i iz tog izvora.

Autoceste donose sigurnost, ali i gospodarski prosperitet i svaka samosvjesna nacionalna vlast zalagat će se za njihovu izgradnju, a razlika između nesposobne i sposobne vlasti u tome je što će ih potonja uspjeti izgraditi.

Sadašnjoj vladi, koja u svojim referencama kao najveći dijamant u kruni ima Pelješki most, svakako ne nedostaje kredibiliteta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!