Obnova Hrvatske nakon potresa jedan je od najvećih izazova u domaćoj povijesti, a zbog ovoga treba čestitati vladi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U petak, 9. lipnja, Hrvatska je iskoristila i posljednji eurocent iz Fonda solidarnosti i za zagrebački i za petrinjski potres! Predsjednik Plenković i Vlada RH osigurali su Hrvatskoj više od milijardu eura od Europske komisije za obnovu, a potom i produljenje roka zbog specifičnih okolnosti i progresivne štete uslijed dva razorna potresa.

Rezultati su impresivni: Sklopljeno je više od 1.300 ugovora, angažirano 10.500 radnika, a osim stambenih objekata, obnovljene su i bolnice, škole, visoka učilišta, kulturna baština i prometna infrastruktura.

Realizaciju tako opsežnog projekta, razumljivo, pratili su i brojni izazovi, a u jednom trenutku u javnosti se čak stekao dojam da će biti nemoguće iskoristiti sav novac na vrijeme.

Iako su obnovu, što je sasvim razumljivo, pratile i neophodne kadrovske izmjene, za današnji vrhunski rezultat nisu zaslužni samo medijske najistaknutije osobe poput premijera Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Branka Bačića koji je pokazao čime je zaslužio premijerovo veliko povjerenje. Bila je tu i čitava vojska „nevidljivih” dionika koji su naporno radili kako bi se što više zgrada što prije i kvalitetnije obnovilo.

Ne treba zaboraviti niti da je obnova započela u vrijeme kada je u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe počeo snažan investicijski ciklus u nekretninskom sektoru, pa je od samih početaka bio veliki izazov pronaći građevinske tvrtke koje su spremne kvalitetno odraditi taj posao. Da izazov bude još veći, pobrinula se inflacija koja je posebno destabilizirala upravo građevinski sektor u kojemu su u jednom trenutku cijene vrijedile tek tjedan ili maksimalno dva tjedna, pa bi se ponovno stubokom mijenjale. Zahvaljujući takvim naglim promjenama, a i poremećenim lancima opskrbe, bilo je gotovo nemoguće raditi dugoročne planove.

Zagrebački i petrinjski potres, usto, bile su katastrofe s kakvima se Hrvatska nije susrela u svojoj još uvijek kratkoj povijesti, a dogodile su se usred pandemije koronavirusa, a nakon što je Vlada RH uspješno sanirala sve potencijalne ekonomske opasnosti koje su prijetile uslijed posrnuća Agrokora.

Stoga, svim sudionicima ovog doista povijesnog projekta treba iskreno čestitati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!