Kriza identiteta trese SDP, svađaju se čim ih je više od jednog na hrpi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Splitska organizacija ovih dana zorno pokazuje da SDP nastavlja biti Stranka Destruktivnih Prijepora i na lokalnoj razini. Kao nekada veliki HSS, SDP-ovci se dijele do najnižeg mogućeg nazivnika.

U tamošnjem Gradskom vijeću tek su dva SDP-ovca, a rastali su se na prijedlogu gradonačelnika Puljka o kreditnom zaduženju Splita od vrtoglavih 150 milijuna eura.

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević prijedlog o zaduženju odbio je optuživši Puljka da je potplatio ovog drugog SDP-ovca.
A drugi SDP-ovac je Damir Barbir. On je pak glasovao za dizanje kredita, a potom šefu stranke Peđi Grbinu tužakao kolegu Matijevića kazavši da je glasovao baš kao što je glasovao i HDZ. A on, Barbir, glasovao je onako kako nije glasovao HDZ.

Ono što se iz ove splitske sapunice može ponajbolje iščitati jest dubina krize identiteta SDP-ovaca.

I Barbir i Matijević definiraju sebe, pa i gradonačelnika Puljka, kroz prizmu HDZ-a.

Barbir definira sebe kao osobu koja je glasala suprotno HDZ-u, dok Matijević ide toliko daleko da kolegu Barbira, ali i gradonačelnika Puljka proziva da su HDZovci.

SDP očito postoji samo kao neka antiHDZ forma, ali sada je sve veći problem u tomu što više ne znaju što je taj HDZ.

Kompletan politički program splitskog gradonačelnika Ivice Puljka svodi se na rečenicu „ili HDZ ili Hrvatska”, ali za predsjednika splitskog SDP-a čak i to nije dovoljna antiHDZ legitimacija. Po njemu, može se biti HDZ-ovac i kad si deklarirani antiHDZ-ovac.

Prije par dana, kada je Možemo! odbilo koalirati s SDP-om, u dobrom dijelu te stranke zaključili su da je taj potez Možemaša – HDZ-ovski.
Što god tko napravio, SDP-ovci će taj potez ocijeniti binarno. Ako im se potez sviđa, onda je antiHDZ-ovski, a ako im se ne sviđa, onda je HDZ-ovski.

I tu dolazimo do sljedećeg.

Naime, splitski HDZ ima jasan stav – umjesto da grad razvija putem EU fondova, Puljak vodi Split u dužničko ropstvo i osim 150 milijuna eura kredita, građani će morati otplatiti dodatnih 80 milijuna eura kamata.

A SDP iz stranke izbacuje člana koji je glasovao za dizanje tog kredita, što je potpuno suprotno stavu HDZ-a, a ostavlja u stranci člana koji je glasovao jednako kao i HDZ.

Može li apsurdnije?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!