Umjesto da se pokrije ušima, oporba i dalje plaši narod LNG-om

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LNG terminal u Omišlju, isti onaj koji je Hrvatskoj osigurao najjeftiniji plin u Europi ove zime, a Europi iznimno važno energetsko čvorište, ponovno je na meti oporbe.

Podsjetimo, oporba je još 2018. godine takozvani „lex LNG” koji je omogućio bržu izgradnju terminala za ukapljeni plin u Omišlju proglasila jednim od najštetnijih zakona u hrvatskoj povijesti. Čak 380 amandmana uputili su naši vrijedni oporbenjaci, plašili narod pljačkom i ekološkim katastrofama, navodili da su stanovnici Omišlja, Krka, Primorsko-goranske županije protiv tog projekta koji će im ugroziti ne samo turizam nego i golu egzistenciju, da se sve to priprema za neke nepoznate strance koji će se obogatiti, dok će osiromašeni hrvatski građani jesti koru s drveća da prežive… Baš kao i s Pelješkim mostom, hrvatskim ponosom koji se proglašavao neisplativim i bespotrebnim.

U stvarnosti, najveća posljedica izgradnje LNG terminala je ta što je u Hrvatskoj plin ove zime bio najjeftiniji u Europi. A od toga su najviše profitirali upravo najsiromašniji hrvatski građani, oni koje bi poskupljenje plina najviše pogodio.

Njihov izbor bio bi ugasiti peć da bi imali za kruh.

LNG terminal, bez imalo dvojbe, izvrstan je projekt koji je Hrvatsku u sferi energetike vinuo u neke nove visine, a izmjena na globalnoj energetskoj sceni nakon ruske agresije na Ukrajinu samo je dodatno digla vrijednost tog projekta.

Vlada koja je isporučila LNG terminal sada ide u nove zakonske izmjene koje će omogućiti nove optimalne lokacije za gradnju mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom, jer je očito da se stvari u energetici više nikad neće vratiti na staro i da Europa više nikad neće dopustiti da bude energetski ovisna o Rusiji.

Umjesto ruskih plinovoda, plin će se dopremati morskim putem, tako da je potreba za LNG terminalima neupitna.
Hrvatska oporba trebala bi se danas pokriti ušima i ne podsjećati birače na svoje katastrofalne protuenergetske stavove koji, iz današnje perspektive, izgledaju kao da su ih Rusi plaćali.

Umjesto da se upoznaju s tom temom, angažiraju nekog stručnjaka u kojem imaju povjerenja pa da im on kaže riječ-dvije o LNG-u, oni nastavljaju lupati u isti bubanj – novi LNG terminali nam ne trebaju, sve se to priprema za strance, opljačkat će nas, porobiti, zagaditi, ekološki uništiti. Imali su šest godina vremena upoznati s tom temom od iznimne važnosti za hrvatsku budućnost, a što su oni radili? Zabavljali se sami sobom, izbacivali se iz stranaka i vikali drž’te lopova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!