Dragi ljudi, pomozite Berošu. I što je važnije, pomozite sebi…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od najčešćih primjedbi pacijenata na račun zdravstvenog sustava jest – čekanje. Na pojedine specijalističke preglede, pogotovo u manjim mjestima, čeka se mjesecima, čak i po godinu ili dvije. No, nisu problem samo termini kod specijalista. Još od vremena pandemije, mnogim pacijentima teško su dostupni liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. I obiteljski doktori danas imaju vlastite liste čekanja i kod većine se više ne može bez prethodnog naručivanja. O stomatolozima i ginekolozima da se ne govori.

S obzirom na gore opisanu situaciju, gotovo nevjerojatno zvuči podatak kako se preventivnim zdravstvenim pregledima koje je ove godine u nekoliko županija pokrenulo Ministarstvo zdravstva do sada odazvalo svega 30 posto građana. U sklopu tog projekta, za građane starije od 40 godina koji nisu bili kod obiteljskog liječnika dvije godine osiguran je termin za pregled, a pozvani mogu računati na to da će imati priliku obaviti čitav niz pretraga – od krvnih i kardioloških, preko određivanja indeksa tjelesne mase, do mamografskih i drugih pretraga. K tome im je osiguran i plaćeni radni dan! No, interes je svejedno slab.

Ako se za nekog od hrvatskih ministara može reći da je imao vatreno krštenje, onda je to definitivno Vili Beroš. Na čelo Ministarstva zdravstva stupio je početkom 2020.

-Zdravlje nacije je gotovo pitanje nacionalne sigurnosti – poručio je tada Beroš, pristupivši novom poslu s puno entuzijazma. Među njegovim prvim potezima bila je najava upravo preventivnih programa za građane. Međutim, Beroševe planove vezane uz prevenciju bolesti i povećanje zdravstvenog standarda u Hrvatskoj naglo je omela pandemija zbog čega se gotovo tri godine nije stigao ozbiljnije baviti drugim problemima koje je ista ta pandemija produbila. Ionako dugačke liste čekanja još su se produžile, pristup zdravstvenim ustanovama i liječnicima na mnogim je mjestima i nakon proglašenja kraja epidemije ostao otežan.

Stoga je bilo za očekivati kako će novi preventivni program građani objeručke prihvatiti i da će mu se odazvati puno više od 30 posto građana. A baš iskustvo tih 30 posto najbolje pokazuje kako bi građani itekako trebali prihvatiti ono što im Beroš nudi. Naime, ako se na prvom dogovorenom pregledu ispostavi da nešto nije u redu s njegovim zdravljem, pacijent se automatski šalje na daljnju obradu. A to je bio slučaj kod čak 93 posto građana koji su se do sada odazvali preventivnim pregledima! Preko 76 posto pregledanih imalo je povišenu tjelesnu težinu, kod 52 posto ispitanih detektiran je povišen krvni tlak koji je tihi ubojica, a 38 posto njih ima poremećaj s kolesterolom. Preventivni pregledi potvrdili su ono što smo i ranije znali – poprilično smo bolesna nacija. No, ponudili su nam i mogućnost da po tom pitanju nešto poduzmemo.

Drugim riječima, program koji je Beroš najavio prije tri godine, a sada ga krenuo provoditi u djelo, ne samo da je poželjan, nego je i nužan! Ono čega ministar mora biti svjestan jest da, bez građana, svoj cilj neće ostvariti. No, s obzirom na porazne rezultate nakon prvih pregleda, ono čega bi trebali biti svjesni građani jest da trebaju dati sve od sebe da ministru pomognu u ostvarenju njegova cilja. Jer, pomažući Berošu, zapravo pomažu sebi.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!