Kako ozbiljno shvatiti oporbu koja raspravlja o gaćama predsjednika Sabora?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kukavice, lažljivci, seljaci, tapkaroši, klaunovi – samo su neki od „epiteta“ koje su si jučer, prvog dana izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora dijelili zastupnici. Show koji su priredili hrvatskim građanima nadmašio je i popularne reality emisije, a slušajući pojedince, bilo je teško ne osjećati susramlje. U uvredama i udarcima ispod pojasa prednjačila je oporba koja je, umjesto da se bavi temama zbog kojih je zatražila sazivanje sjednice, pokušavala povesti raspravu o gaćama predsjednika Sabora.

Već prema formulaciji zahtjeva koje je predsjednik Milanović u ime oporbe stavio pred sabor, moglo se pretpostaviti kako tijekom izvanrednog zasjedanja nećemo čuti ništa novo o glavnim temama – štrajku u pravosuđu i prodaji plina. O tome oporba ionako govori već danima, optužbi na račun Vlade puni su mediji, baš kao i neargumentiranih zaključaka o krivcima za jedan i drugi problem.

I, zaista, jučer u saboru, o stanju u pravosuđu, koje je bilo tema prvog dana rasprave, nismo čuli ništa novo, niti je oporba dala konkretan prijedlog kako riješiti spomenuti problem. Čuli smo samo kako je „Vlada poput noja koji zabija glavu u pijesak, kako je Plenković je mali miš i kako vladajući treniraju strogoću na najslabijima“. Poput pokvarene gramofonske ploče, oporbenjaci su ponavljali floskule koje su već nebrojeno puta izgovorili i u sabornici i pred novinarima. U nedostatku argumenata vezanih uz temu sjednice, pojedinci su posegnuli za uvredama i retorikom koja je primjerena krčmi, a ne sabornici.

Ozbiljnost povijesnog zasjedanja kojem upravo svjedočimo je prije svih narušio predsjednik Milanović koji je sjednicu sazvao, a onda odlučio na njoj se ne pojaviti. Kao da to nije dovoljno, još je oporbu ponizio izjavom kako im je „dao ključeve dvorane da igraju na koš, bez da išta porazbijaju“. Kao da ni sam nije očekivao puno od svojih „pulena“. I dobro da nije jer, nakon onoga što smo vidjeli jučer, hrvatska oporba je još jednom građanima ponudila praznu priču, bez ikakvog sadržaja.

Kad se tome doda spomenuti prostakluk, sasvim je jasno da bi se inzistiranje na izvanrednom saborskom okupljanju oporbi moglo obiti o glavu. Umjesto da im posluži za prikupljanje političkih poena u kampanji koja se već zahuktava, ono bi moglo označiti još jedan ozbiljan politički neuspjeh. Jer, nepripremljenost i bezidejnost kakvu su pokazali jučer, na sjednici na kojoj su sami inzistirali, teško je razumjeti, a još teže opravdati u očima birača.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!