Skejo i Bulj u službi Vučića, Porfirija i Dodika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dva najvažnija datuma u novijoj hrvatskoj povijesti su 5. kolovoza i 18. studenoga. Oko toga će se složiti i najljući politički protivnici, čak i oni koji se ne mogu dogovoriti oko toga kad bismo trebali slaviti Dan državnosti ili Dan neovisnosti. Takve prepirke padaju u drugi plan kad je riječ o Oluji i oslobođenju Knina te žrtvi Vukovara. Kad je riječ o te dvije teme, o dva grada koja su za hrvatski narod simbol naroda samoga, sve je jasno.

5. kolovoza i 18. studenoga nema mjesta za politička prepucavanja i svađe. Iako je popis tema oko kojih se politički ne slažu poprilično dugačak, jučer su si u Kninu čak i premijer Plenković i predsjednik Milanović pružili ruke i svoje govore posvetili onima koji su pretrpjeli najveću žrtvu za slobodnu Hrvatsku. Hrvatskim braniteljima, od kojih su mnogi za domovinu poginuli.

I kad se već činilo da će obilježavanje obljetnice Oluje proći potpuno dostojanstveno i mirno, medije je preplavila vijest o incidentu u režiji pripadnika 9. bojne HOS-a. Ekipa poznata po ekscesima, ispred Knina se sukobila s hrvatskom policijom, službenim predstavnicima zakona i reda. HOS-ovci, poznati po veličanju ustaštva i NDH, tako su još jednom pokazali kako ne poštuje ustavnopravni poredak zemlje u kojoj žive i za koju su se borili branitelji, njihovi vlastiti suborci, kojima se jučer odavala počast.

Domovina za koju su se borili ti branitelji danas je moderna europska država, s rastućim gospodarstvom, obrazovanim kadrovima, uvažavana u međunarodnoj zajednici. Tko se imalo sjeća ratnih dana devedesetih godina, jako dobro zna koliko je Hrvatska napredovala. Čovjek je sklon zaboravljanju pa je dobro što imamo svečana obilježavanja važnih godišnjica, poput jučerašnje u Kninu. Bismo li se inače sami sjetili onih kojima imamo zahvaliti za ono što imamo danas?

Za vjerovati je i nadati se kako se više nikad nećemo naći u situaciji da svoju zemlju branimo kao branitelji 1991. ili 1995. godine. No, zbog poštovanja prema njima, naša je dužnost „braniti“ i čuvati Hrvatsku na druge načine. Između ostalog, poštujući njezine zakone i institucije pred kojima smo svi jednaki. To vrijedi za sve građane, pa i za pripadnike 9. bojne HOS-a. Nepoštivanje tih zakona i institucija, poput policije, pljuska je modernoj Hrvatskoj, u čije temelje su ugrađene žrtva Vukovara i kninska pobjeda.

Igrokaz kojem smo jučer svjedočili u Kninu nije ništa doli politička igra u režiji tvrde hrvatske desnice. Jer kako drugačije protumačiti činjenicu da Skejo i njegovi politički mentori, poput Mire Bulja, koji ga danas zove u Sinj, šute kad Vučić, Dodik i Porfirije Oluju nazivaju pogromom i genocidom nad Srbima. Na vrijeđanje njihovih poginulih suboraca i njihovih obitelji, HOS-ovci odgovaraju gromoglasnom šutnjom. Jer njih zapravo ne zanima niti Oluja, niti dignitet Domovinskog rata, niti žrtve, niti istina. Oni za Dan pobjede već godinama imaju vlastiti scenarij koji sve više izgleda kao da je pisan u Beogradu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!