Zaskoči, udari i pobjegni. Probleme neka rješavaju drugi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da niti jedan javni nastup predsjednika Milanovića ne može proći bez prosipanja ‘bisera’, već smo navikli. No, Milanovićev ionako konfuzni tijek misli koji bi bez testa vjerojatno ostavio i Jamesa Joycea, približavanjem izborne godine sve je konfuzniji, a teme koje otvara stand-up predsjednik sve su irelevantnije.

Tako je i danas, nakon svečane promocije novih časnika Oružanih snaga, predsjednik ponovno nadugačko i naširoko stao raspredati o imenovanju diplomata i vojnih dužnosnika, o huliganima koji su zapeli u grčkim zatvorima, ispravnom načinu komunikacije između Banskih Dvora i Pantovčaka i drugim temama koje su, ruku na srce, hrvatskim građanima nisko ili čak uopće nisu na listi prioriteta. Teško da ćete na placu ili nekom kafiću u bilo kojem gradu u Hrvatskoj čuti rasprave o tome tko bi bio dobar šef VSOA-e ili veleposlanik u Katru. Puno je vjerojatnije da ćete načuti razgovor o rezultatima aktualne turističke sezone, predviđanjima vezanima uz novu sezonu grijanja, cijenama plina, struje, rasprave o visini plaća i mirovina i sl. Sve relevantne ankete koju provode velike agencije pokazuju kako su upravo to teme koje su važne hrvatskim građanima.

Pa zašto onda predsjednik Milanović ne govori o onome što je narodu važno? Zato što bi otvaranje takvih tema za predsjednika i njegove prijatelje iz oporbe, sportskim rječnikom, predstavljalo čisti autogol. Kad je riječ o takvim temama, stvari su poprilično jasne već neko vrijeme. BDP kontinuirano raste, u zemlji vlada energetska stabilnost, skladišta plina su puna, rastu plaće i mirovine, rezultati u turizmu ponovno obaraju rekorde… Teme su to koje Milanović, a ni bilo tko drugi, ne može otvoriti, a da pritom ne spomene aktualnu Vladu koja je u najvećoj mjeri zaslužna za spomenute rezultate. Teme su to koje izazivaju optimizam, a ne treba posebno naglašavati koliko je on, nakon godina pandemije, globalne gospodarske krize i ratnih prijetnji, svima potreban.

Umjesto takvih tema, predsjednik Milanović bira negativne i nevažne teme koje savršeno ilustriraju disfunkcionalnost i destruktivnost oporbe koja godinu dana prije parlamentarnih izbora tapka u mraku i iz dana u dan potvrđuje svoju bezličnost i bezidejnost. U međuvremenu, Milanović je na sebe preuzeo dužnost kontinuiranog bacanja prašine, zamagljivanja istine i stvaranja stereotipa o muljatorima i prevarantima u Vladi i HDZ-u.

No, jedno je maštovito konfabuliranje i artikuliranje negativnog tijeka misli, a drugo su činjenice koje potvrđuju kako, prema svim pokazateljima posljednje dvije HDZ-ove vlade već sedam godina vuku Hrvatsku naprijed. I to u sedam godina koje je obilježio čitav niz kriza – od covida, preko potresa i poplava, do rata u Ukrajini. Sve to Plenkoviću daje kredibilitet kad hrvatskim građanima poručuje “s nama znate na čemu ste”. Ta bi se poruka mogla shvatiti i kao poziv građanima da uoči nadolazeće izborne godine razmisle kome trebaju pokloniti povjerenje. Trebaju li stati uz one koji su već dokazali da znaju kamo ih vode u turbulentnim vremenima ili se okrenuti glasnoj destrukciji i konfuziji iza koje nema ničega konkretnog te tako riskirati eksperiment koji bismo svi mogli skupo platiti.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!