Hoće li kreditne agencije ponovno nagraditi u krizama prekaljene hrvatske veterane?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošle godine u ovo vrijeme, prisjetimo se, taman dok je Hrvatska počinjala zbrajati zaradu od odlične turističke sezone, počelo je divljanje cijena struje. Iz sata u sat cijena kilovata rušila je sve rekorde, a sve zbog divljanja cijene plina prouzročenog napadom Rusije na Ukrajinu, odnosno dolaskom zime i sezone grijanja.

Na radost Putina i njegovih rijetkih saveznika, očekivalo se da će Europa smrznuti bez ruskog plina, a ruski plinski gigant čak je imao i reklame koje su poručivale da Rusi imaju toliko jeftin plin da ne moraju ni gasiti štednjake.

Doslovno preko noći zaprijetila je opasnost da račun za struju i plin čak i onom najmanjem frizerskom salonu skoči na tisuću eura, a o računima za veće poduzetnike da i ne govorimo. U odnosu na energetsku krizu, pandemija koronavirusa tih dana izgledala je blaga poput proljetnog povjetarca.

Vlada RH reagirala je pravovremeno i snažno i tako spriječila neizbježan kolaps hrvatskog gospodarstva. Tržišne cijene energenata u tom trenutku bile su toliko visoke da bi ih samo najzdravije tvrtke mogle podnijeti dva mjeseca, dok bi svi ostali popadali već prvih tjedana.

Hrvatska je zimu provela s cijenom plina i struje među najnižima u Europi, a prostor za subvencije stvoren je, među ostalim, i zahvaljujući LNG terminalu na Krku, ali i ograničenju cijene plina koji se proizvodi na domaćem tlu. I protiv proširenja LNG terminala i protiv ograničenja otkupne cijene plina, a pogotovo protiv odluke da teret krize padne na HEP digla se gromoglasna buka.

Ali, zbog tih odluka frizerka s početka ove priče mogla je nastaviti baviti svojim poslom ne razmišljajući o tomu hoće li dati otkaz svojoj jedinoj radnici i nastaviti raditi sama jednu smjenu dnevno ili će odmah staviti ključ u bravu i prijaviti se na Zavod.

Rezultat mjera Vlade RH je kvartalni rast BDP-a od 2,7 posto u drugom tromjesečju ove godine i procjena da će na godišnjoj razini rasti 2,2 posto. Što je više čak i od najoptimističnijih procjena.

Kritičari koji su govorili da će HEP završiti u bankrotu, a država morati vratiti subvencije sada mudro šute. Odlučne poteze koje je povukla Vlada RH i zbog kojih je Hrvatska ostala u europskom vrhu po ekonomskom rastu tijekom energetske krize bez presedana, agencije za kreditni rejting mogle bi uskoro nagraditi dodatnim povećanjem rejtinga koji je, podsjetimo, već sada na povijesno najvišoj razini.

S obzirom da su plinska skladišta na razini Europske unije u ovom trenutku na oko 90 posto popunjenosti, cijena plina, a samim tim i struje, daleko je od lanjskih visina pa ove godine ne treba očekivati dramatičnu zimu.

A opet, ako je i bude, znamo da imamo sada već iskusne i u krizama prekaljene veterane koji se ne boje donositi velike oduke.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!