Da je Lalovac ministar financija, trebalo bi mu 80 godina da poveća prosječnu plaću kao Plenkovićeva vlada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bivši ministar financija Boris Lalovac bombastično je izjavio da je Vlada RH kapitulirala u povećanju plaća jer će, prema njegovu izračunu, prosječna plaća nakon novog kruga porezne reforme rasti samo šest eura.

No, je li šest eura doista mali iznos? Ovisno o kontekstu.

Šest eura ogroman je iznos ako uzmemo u obzir da je tijekom četiri godine vlasti SDP-a, u vrijeme kada je i Lalovac bio član vlade, prosječna plaća porasla 20 eura. Ali, ne 20 eura godišnje, nego 20 eura za sve četiri godine mandata. Prosječna plaća tada je, ispada, rasla pet eura godišnje.

Prema tomu, ovih šest eura, koliko bi prema izračunu bivšeg ministra financija trebala rasti prosječna plaća, ogromna je cifra, čak 20 posto veća od prosječnog godišnjeg rasta prosječne plaće kad je Lalovac prvi čovjek hrvatskih financija.

Omalovažavanje rada aktualne vlasti nije bez razloga jedan od najčešće upotrebljavanih alata svake oporbe, ali taj alat treba znati koristiti.

Kada omolovažavanje stiže iz usta ministra koji je bio član najnesposobnije vlade u hrvatskoj povijesti, vlade koja je tijekom četiri godine svog rada uspjela povećati prosječnu plaću za mizernih 20 eura, onda je to omalovažavanje bezobrazno.

Porezna reforma koju aktualna vlada provodi tijekom proteklih gotovo sedam godina dovela je do povećanja prosječne plaće od 401 euro, odnosno rasta od 54 posto. Koliko bi Lalovcu trebalo godina da poveća prosječnu plaću za taj iznos? Znamo li da je kod njega godišnje plaća rasla pet eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do broja 80.

To je ujedno i izbor koji će hrvatski građani imati na sljedećim parlamentarnim izborima – žele li povećanje plaća od 401 euro u razdoblju od sedam godina ili žele isto to povećanje u razdoblju od 80 godina. Žele li da oni sami osjete blagodati veće plaće ili će taj osjećaj velikodušno prepustiti svojim praunucima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!