Evo kako je Ivan Penava govorio prije samo godinu dana…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Još od 1997. godine uvriježen je stav da su objavom programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pozvani svi koji mu žele iskazati pijetet za podnesenu žrtvu 1991. Drugim riječima, nikoga posebno ne zovemo i svi su dobrodošli. Apsolutno su svi pozvani.”
Tako je govorio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i to prije samo godinu dana. Nije ni trebao jer hrvatski građani i bez njegova poziva znaju kamo put vodi svakog 18. studenog. U Vukovar, grad koji s pravom svojim smatraju svi Hrvati. Nedavnim probirom i drskim određivanjem tko smije, a tko ne smije doći u Vukovar, Ivan Penava pokušao je privatizirati nešto što je privatizirati nemoguće.
Prije godinu dana, kad na vidiku nije bilo nikakvih izbora, u Vukovar su dobrodošli bili svi. Penava je tada u Kolonu sjećanja zvao čak i Pupovca i SDSS. Godinu dana kasnije, uoči “superizborne” godine, vukovarski gradonačelnik mijenja ploču i svima onima koji ne dijele njegove stavove poručuje – niste dobrodošli. To nije čak ni politika, kako se u javnosti ovih tih dana tumači njegov istup, to je politikanstvo. I to najgore moguće. Skupljati političke bodove za žrtvi Vukovara – može li niže od toga?
“Bitno je doći u Vukovar jer žrtva Vukovara je nešto što sve povezuje. U Koloni sjećanja je nebitno tko je prvi, tko je u sredini, a tko je zadnji.”
Tako je govorio Ivan Penava prije godinu dana. I po tom pitanju se vukovarski gradonačelnik predomislio, baš uoči izbora. Odjednom, jako je važno tko će predvoditi Kolonu sjećanja, a još je važnije da to budu pripadnici HOS-a. Koliko će od njih 50-ak koji su, s još oko dvije i pol tisuće pripadnika ostalih jedinica i građana, branili Vukovar ’91. i kojima svi, bez obzira na ovo što se danas događa, dugujemo iskreno hvala, zaista biti na čelu Kolone 18. studenog? Hoće li ih biti više od današnjih lidera HOS-a koji na mjesta koja za hrvatski narod predstavljaju svetinju dolaze isključivo iz političkih pobuda, kako bi unosili razdor i nemir. Sjetimo se samo ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede u Kninu i cirkusa u režiji HOS-a i Mosta. Ovogodišnji scenarij za Vukovar DP kao da je prepisao i još malo doradio. Od Vukovara koji nas je, prema Penavi, još lani sve povezivao, do Vukovara bez onih koji ne pristaju na takve cirkuse.
“Želimo vidjeti sve hrvatske građane da štuju vrijednosti Domovinskog rata jer smatramo da su Vukovar i Hrvatska država svih nas.”
Tako je lani govorio Ivan Penava. Samo godinu dana kasnije, Vukovar nije grad svih nas. Vukovar je grad Ivana Penave i onih koji se dive velikom U u imenu grada, na plakatu kojim se poziva na obilježavanje jedne od najvećih tragedija u hrvatskoj povijesti. Vukovar, ako pitate Penavu, nije moj i Vaš grad, već grad onih koji dijele i zavađaju, prijete i zastrašuju. Nije li baš to obezvrjeđivanje vrijednosti Domovinskog rata?
Pišu mediji ovih dana kako je Ivan Penava selektiranjem štovatelja, pokušajem svođenja poštovanja prema Gradu na razinu jeftine ustaške ikonografije te privatiziranjem njegove žrtve, ponizio Vukovar i njegove ljude. I one koji više nisu ovdje, i one koji Vukovar žive svaki dan. Ali, to nije točno. Ponizio je time samoga sebe.
Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!