Hrvatska i dalje raste brže od ostatka Europe i to se neće tako brzo promijeniti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska će ove godine, ali i sljedeće dvije godine imati drugu najveću stopu rasta BDP-a u Europskoj uniji, procjena je Europske komisije. Nacionalna ekonomija ove godine trebala bi rasti 2,6 posto, daleko više od EU prosjeka od 0,6 posto, a sukladno tomu procjena je i da će zaposlenost porasti dodatnih 2,1 posto, uz rekordu nezaposlenost od 6,5 posto.

Pozitivna su očekivanja i kada je u pitanju stopa inflacije koja bi, prema istim tim prognozama, trebala pasti na 8,1 posto ove godine, i to zahvaljujući nižim cijenama energenata i neprerađene hrane. Također, prema prognozama EU komisije inflacija bi u Hrvatskoj sljedeće godine trebala usporiti na 2,4 posto, a onda u 2025. godini na 1,67 posto.

Svoj izvanredan gospodarski rezultat ove, ali i sljedeće dvije godine, Hrvatska među ostalim može zahvaliti i ulasku u šengensku zonu te uvođenju eura, a daljnji rast hrvatskog BDP-a može se očekivati i zbog povećanja realnih plaća, osobne potrošnje i ulaganja potaknutih učinkovitim povlačenjem EU novca.

Prognoze Europske komisije tako su potpuno suprotne prognozama ekonomskim stručnjacima iz redova oporbe. Po njima, uvođenje eura dovelo je do povećanih stopa inflacije, a ulazak u šengensku zonu ustvari nije ulazak, nego izlazak zbog mjera koje su se uvele na talijanskoj, a posljedično i slovenskoj granici.

Jedino što je Hrvatska dobila od ulaska u šengensko području je hrpa emigranata i potreba za seoskim stražama, ako pitate aktiviste iz oporbenih redova.

Slično je i s korištenjem novca iz EU fondova. Europska komisija kaže da se EU fondovi koriste obilno i uspješno, ali oporba zna da je ustvari riječ o bacanju novca i, u najboljem slučaju, običnoj pljačci, mitu i korupciji.

Naravno, Europska komisija u zabludi je i kada je u pitanju realni rast plaća. Već mjesecima, naime, oporba uporno ponavlja da su hrvatske plaće rasle manje od inflacije i da hrvatski građani ustvari danas imaju manje plaće nego što su ih imali za vrijeme prethodnih vlada, a isti je slučaj i s mirovinama. Štoviše, mirovine su toliko malene da iz jedne hrvatske stranke umirovljenicima poručuju da im ne preostaje ništa drugo nego si staviti štrik oko vrata.
Potpuno neupućena EK uopće nema pojma da Vlada RH svoj proračun za iduću godinu temelji na sličnim prognozama. Ali hrvatska oporba zna da su svi ti podaci varka i da su sva nastojanja Vlade RH, bez obzira je li riječ o povećanju minimalne plaće, višim plaćama državnih zaposlenika, višim mirovinama i nižem oporezivanju ustvari neodrživa predizborna obećanja i populizam.

Pronicljiva oporba tako se pokazala stručnijom čak i od rejting agencija koje su Hrvatskoj dale pozitivan predznak i sad se očekuje da Hrvatska, nakon što je četiri puta povećala rejting, u roku od godinu dana dođe do najviše, A kategorije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!