Oporba se opet osramotila, pala na temi na kojoj ‘jaše’ tjednima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Javnost je jučer ponovno, po tko zna koji put, u Hrvatskom saboru imala priliku svjedočiti jalovosti i nesposobnosti oporbe. Tema – smjena ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog, kako tvrde inicijatori novog uzaludnog prosipanja vremena u parlamentu, Hrvatski suverenisti, katastrofalnog upravljanja kriznom situacijom oko afričke svinjske kuge.
Umjesto da svjedoče konstruktivnoj raspravi, hrvatski građani tako su jučer ponovno slušali floskule i parole na kojima oporba već tjednima ‘jaše’, politizirajući ozbiljan problem koji je, prema svim službenim pokazateljima, stavljen pod kontrolu. Istina, uz pomoć drastičnih mjera, ali u ovakvoj situaciji i jednih mogućih. Barem ako je vjerovati struci, koja je od prvog dana uključena u rješavanje krize.
Bolje rješenje od onoga kojem smo svjedočili nisu ponudili ni Hrvatski suverenisti, ni druge oporbene stranke koje su stale uz njih. Umjesto toga, simpatizeri istih posljednjih mjeseci na terenu su davali sve od sebe kako bi sabotirali nastojanje da se pošast stavi pod kontrolu. Unatoč jasnim pravilima, organizirali su prijevoz životinja unutar zabranjen zona, riskirajući nova žarišta i širenje bolesti, a koliko je tema ispolitizirana najbolje ilustrira činjenica da pred kamerama i mikrofonima interese slavonskih seljaka brane otprije poznati politički aktivisti koji se i ne bave svinjogojstvom i poljoprivredom.
Takvim nastupom, oporba je još jednom ozbiljnu priču uspjela svesti na razinu neozbiljnog i jeftinog politikanstva kojega u predizbornoj godini nije lišena gotovo niti jedna tema u Hrvatskoj. Ni svinjska kuga, ni hrvatski jezik, ni cjelodnevna nastava, ni reforma zdravstva, čak niti vukovarska svetinja.
Koliko je najnovija saborska inicijativa profulana, najbolje ilustrira podatak da je za smjenu ministrice Vučković glasovalo samo 49 saborskih zastupnika. Dakle, ni okruglih 50. Time se potvrdilo kako hrvatskoj oporbi zajedničko nije ništa osim silne želje da pod svaku cijenu s vlasti makne HDZ. Cilj je tu. No, kao ni za bilo što drugo, rješenje koje bi do njega dovelo bezidejna opozicija ponovno – nema.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!