Progresivnost i urbanost odavno se više ne mjere golim penisima i guzicama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Progresivna i uključiva kultura u viziji zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u punom sjaju pokazala se na proslavi najluđe noći kada su glazbenici simfonijskog orkestra pratili riječke rokere iz Leta3 svirajući ispod ogromnih animacija muških spolovila.

Slike muške golotinje bile su kulturno progresivne otprilike prije nekoliko desetljeća, kada je omladinska štampa probijala granice i kada golotinja, neovisno o spolu, nije bila dostupna na svakom ćošku.

Također, dečkima iz Leta3 netko bi već jednom trebao reći da njihove dječje igrarije s pimpekima i guzicama mogu zbližiti izvođače i publiku u manjim, intimnim prostorima, dok na glavnim gradskim trgovima i među desecima tisuća ljudi koji su došli slaviti Novu godinu apsolutno ne funkcioniraju.

Njihovi nastupi u samim počecima karijere svakako su se mogli prozivati progresivnima, ali danas su to zastarjele prvoloptaške provincijske provokacije. Uostalom, bend koji svira na dočeku Nove godine u glavnom gradu Hrvatske ne može se nazivati ni progresivnim ni avangardnim, nego samo i isključivo komercijalnim.

U tom kontekstu njihov nastup bio je skupo plaćeno ponižavanje klasičnih glazbenika.

Bi li se Zagrepčani i njihovi gosti jednako zabavili i da je simfonijski orkestar svirao bez Leta3? Siguran sam da bi, ali njihov nastup bez animiranih penisa zasigurno ne bi bio progresivan i uključiv po mjeri aktivističkog gradonačelnika.

Primjera radi, u Dubrovniku je za doček Nove godine nastupio Zdravko Čolić, šlager pjevač s područja bivše države o čijim se umjetničkim dosezima može naširoko raspravljati.

No, 25 tisuća Dubrovčana i njihovih gostiju uživali su u dočeku bez ijednog jedinog incidenta. Odabir Zdravka Čolića svakako nije progresivan, ali stvar je u tome da Dubrovčani nisu nesigurni u svoju bogatu kulturu i baštinu.

Da su se pankeri iz Leta3 skinuli usred Straduna, Dubrovčani bi se zgražali nad njihovom golotinjom. Ne zato što su provincijalci, nego baš zato što znaju što je kultura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!