Zašto za oporbene lidere ne žele glasovati ni članovi njihovih stranaka?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najnovija anketa o popularnosti potencijalnih kandidata za premijera koju je naručila Nova TV još je jednom potvrdila bezidejnost domaće oporbe. Za šefa SDP-a Peđu Grbina, čovjeka koji je prije svih, još kad izbori nikome nisu bili ni u primisli, obznanio da će biti kandidat za premijera, ne želi glasovati ni trećina birača njegove stranke. Konkretno, anketa Nove TV je pokazala kako Grbin može računati na podršku svega 28,4 posto birača SDP-a. Još manje ga simpatiziraju birači platforme Možemo, njih svega 5 posto dalo bi mu glas ga su danas izbori. Ironično, čovjek koji od svih potencijalnih kandidata za predsjednika Vlade vjerojatno najviše želi na tu dužnost, za nju ima najmanje šanse.

No, puno bolje od Grbina ne stoji niti Sandra Benčić. Svega 44,7 posto birača stranke Možemo spremno ju je podržati kao premijerku, a tu je i jedva 20 posto birača SDP-a. S druge strane, Andrej Plenković uživa podršku čak 80 posto birača HDZ-a, a spreman ga je podržati i dio birača SDP-a, SDP-a i Možemo.

Kad se malo pomnije analizira nastup oporbenih lidera u posljednjih nekoliko mjeseci neslužbene kampanje, ovakav anketni fijasko Grbina i Benčić zapravo i ne čudi. Njihov je narativ vrlo sličan i ne svodi se, što bi u predizbornoj kampanji bilo za očekivati, na predstavljanje stranačkih programa i ideja za podizanje kvalitete u životu u Hrvatskoj, već na napadanje aktualne Vlade. I Grbinu i Benčić usta su puna Plenkovića i ostalih članova Vlade, no problem je u tome što vladajući imaju protuargument za gotovo svaku njihovu kritiku. Pa kad Benčić zavapi kako se u Hrvatskoj loše živi, sve što Plenković treba napraviti jest izvući grafove koji pokazuju kako su u posljednjih sedam godina njegovih dviju Vlada mirovine porasle za 200 eura, prosječna neto plaća 460 eura ili pak onu koja pokazuje kako je hrvatski BDP najbrže rastući u Europskoj Uniji… Kad Grbin pokušava kritizirati hrvatsku vanjsku politiku, dovoljno je da mu HDZ spomene schengen ili u eurozonu. Kad Benčić, Grbin ili netko od lidera desne oporbe, čija se predizborna retorika zapravo i ne razlikuje od one koja stiže s ljevice, kritizira aktualnu politiku prema migrantima, sve što Božinović treba učiniti jest da podsjeti kako hrvatska policija svaki dan u prosjeku uhiti četvero krijumčara migranata te kako upravo hrvatski policajci imaju jednu glavnih uloga u obuci pripadnika Frontexa za obranu granica Unije.

Osim kritika na račun vladajuće koalicije, svih ovih mjeseci od oporbe nismo čuli – ništa. Ni Grbin, ni Benčić, pa ni Penava, Mostovci i ostatak ekipe, nisu do sada građanima Hrvatske rekli kako bi oni, da preuzmu vlast u Hrvatskoj, povećali plaće, mirovine, razvijali gospodarstvo, podigli zdravstveni ili obrazovni standard. U medijima je ostalo zabilježeno tek da bi tzv. migrantsku krizu rješavali dovođenjem vojske na granice i pucanjem na ljude.

Nakon dužeg razdoblja neizvjesnosti zbog pandemije covida-19, gospodarskih previranja, novog rata na europskom tlu, a sada i novih nemira na Bliskom istoku, najmanje što građani žele su nova zastrašivanja, prijetnje i agresivna retorika kojoj svakodnevno pribjegava domaća oporba. Građani žele čuti obećanja da će im plaće i mirovine i dalje rasti, da će njihova djeca imati dobro obrazovanje, njihovi stari dobru zdravstvenu skrb, da nacionalna sigurnost ničim neće biti dovedena u pitanje… Što je od svega navedenog do sada oporba ponudila građanima Hrvatske, najbolje ilustriraju upravo gore spomenute ankete.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!