Ustavni sud očitao lekciju oporbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Oporba koja s jedne strane prigovara vlasti da se premalo bavi reformama, a s druge strane svaki zakon šalje na popravni ispit na Ustavni sud, jučer je doživjela dvostruki poraz. Ustavni sud odbio je predlagatelje koji su osporavali ustavnost Zakona o izbornim jedinicama, kao i Zakona u trgovini koji propisuje da je većina nedjelja u godini neradna.

Podsjetimo, u svim relevantnim anketama većina građana Hrvatske, bez obzira s koje strane pulta se nalazili, zalaže se za neradnu nedjelju. Ipak, kako smo turistička zemlja, ustupak je napravljen pa trgovci imaju pravo na 16 radnih nedjelja godišnje. Kritičari koji su tvrdili da će promet u trgovinama zbog neradne nedjelje pasti, mogli bi pasti u nesvijest kada se uskoro objave podaci o prometu u trgovinama u zadnjem kvartalu ove godine. Prema svemu sudeći, čeka nas velik rast BDP-a i to upravo zahvaljujući velikom povećanju osobne potrošnje, ali o tom potom. Za sada je dovoljno primijetiti da je tvrdnja o smanjenju prometa u trgovinama bila totalno profulana.

Ustavni sud napokon je zatvorio temu o neradnim nedjeljama, a vlast je uspješno u djelo provela volju naroda. Sad je i Ustavni sud dopustio zaposlenima u trgovini da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, unatoč silnim pritiscima.

Što se pak izbornih jedinica tiče, od prvoga dana vladajući su govorili da su ih prekrojili upravo po sugestijama Ustavnog suda, a ne u svoju korist. Oporba se u tom slučaju ujedinila jer da je bilo što sporno u izmjeni izbornih jedinica, lakše bi opravdali svoje eventualne loše izborne rezultate. Bio je to scenarij iz snova, win – win situacija. Trudili se ili ne trudili dobiti izbore, u oporbi bi zabilježili pobjedu – izgubili su jer ih je, narodski rečeno, pokrao sudac. U ovom slučaju to bi bio HDZ.

Međutim, i tu im je Ustavni sud bacio klipove pod kotače. Ustavni sud je ocijenio da kod kreiranih izbornih jedinica nema očiglednih odstupanja od “socioloških, kulturoloških, zemljopisnih ili sličnih ustaljenih obrazaca organizacije svakodnevnih odnosa u hrvatskom društvu”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!