Lideri ljevice tvrde da se u Hrvatskoj nikad nije lošije živjelo, brojke ih demantiraju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kontinuirane optužbe oporbe na račun aktualne Vlade vrhunac su doživjele prošle subote, na prosvjedu lijevo-liberalne opcije. Lideri 11 stranaka, koje čak ni ujedinjene nemaju dovoljno sigurnih birača da ozbiljno ugroze omraženi HDZ, kao da su se natjecali su se u tome će uvjerljivije prikazati mizeriju građana Hrvatske, zemlje u kojoj se, ako vjerujete oporbi, nikad nije lošije živjelo.
Na temelju čega oporba temelji takve zaključke, ostaje nejasno. Samim tim što svi gospodarski pokazatelji posljednjih nekoliko godina upućuju na suprotno – otkako je HDZ na vlasti, u Hrvatskoj se živi bolje. Možemo HDZ voljeti ili ne voljeti, nebitno. To je činjenica koja se temelji na ozbiljnim istraživanjima i opipljivim brojkama.
Stara je vijest kako Hrvatska već neko vrijeme bilježi najbrži rast BDP-a u Europi. Baš prošlog četvrtka, kao u inat lijevim prosvjednicima, stiglo je novo izvješće Europske komisije koje našoj zemlji za ovu godinu predviđa rast BDP-a od 2,6 posto, što Hrvatsku smješta među najboljih pet zemalja u EU.
Gospodarski napredak sjajno ilustrira i analiza Daniela Krala češkog profesora matematike zaljubljenog u grafičke algoritme koji je odlučio izraditi grafikon koji donosi usporedbu realnog BDP-a tridesetak zemalja u posljednjem kvartalu predpandemijske 2019. te krajem prošle godine. Pritom se Hrvatska pokazala kao uvjerljivo najuspješnija, s rastom od 14 posto. Usporedbe radi, drugoplasirana Poljska ima manje od 10 bodova. Spomenuti rast je u stvarnosti i veći, s obzirom da je Kral kod izračuna koristio posljednji dostupni podatak u BDP-u za Hrvatsku – onaj za treći kvartal prošle godine.
Nije loše za jednu državu u kojoj se, kako ljevica tvrdi, grozno živi. Osim toga, uz već spomenute najnovije prognoze vezane uz rast BDP-a, Europska komisija procijenila je i kako će Hrvatska u ovoj godini biti među tri zemlje, uz Švedsku i Finsku, s najnižom stopom inflacije. I to zvuči sasvim solidno za zemlju u kojoj, prema ljevici, više nitko ne želi živjeti.
Voljeli ga ili ne, još nekoliko značajnih brojčanih pokazatelja ide na ruku HDZ-u, čije svrgavanje s vlasti zaziva oporba. Otkako su famozni AP i njegova svita na čelu Hrvatske, minimalna plaća porasla je 103 posto, prosječna plaća 61 posto, prosječna mirovina 44 posto, a minimalna 51 posto. 2016. godine, kad su HDZ-ovi okupatori preuzeli Hrvatsku, BDP je iznosio 47 milijardi eura, a danas je na 75 milijardi. Po „glavi stanovnika” skočio je s 10.500 na 20.000 eura.
Unatoč svemu tome, hrvatska ljevica (a i krajnja desnica, ako ćemo iskreno) i dalje tvrde kako se u Hrvatskoj grozno živi. Ne temelju čega Grbin, Benčić i ostatak ekipe donose takve zaključke? Osim na temelju činjenice da je u zemlji na vlasti HDZ koji oni, eto, ne vole. To su sa subotnjeg skupa na Markovu trgu poručili jasno i glasno. Kako bi oni prikazanu mizeriju od života u Hrvatskoj pretvorili u bolje sutra, nisu rekli.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!