Da može, Tomašević iz 2017. prvi bi organizirao prosvjed protiv Tomaševića iz 2024.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S Jaruna će uskoro nestati sve krijesnice, a u opasnosti su i noćni leptiri te određene vrste ptica. Sve će ih nadvladati komarci koji će danonoćno doslovno piti krv šetačima uz jezero. Crna su to predviđanja ekoloških aktivista za koja je, tvrde, kriva aktualna gradska vlast, točnije odluka da se u tu gradsku zelenu oazu postavi javna LED rasvjeta koja se inače koristi na – autocestama.

Priča oko postavljanja nove rasvjete na području Sportsko-rekreacijskog centra Jarun traje već godinama. Javni natječaj za zamjenu raspisao je još pokojni Bandić, no nakon izbora, nova vladajuća svita predvođena Tomislavom Tomaševićem poništila je taj natječaj. Možda su u tom trenutku samo testirali nove ovlasti i moć jer kako drugačije objasniti da su naknadno raspisali gotovo identičan natječaj, samo 60-ak tisuća eura skuplji. Prema njemu, na Jarunu, za koji je Tomašević najavio da će ga pretvoriti u pješačku zonu, uskoro će niknuti LED rasvjeta za autoceste. Iako se u Gradu kunu kako ona neće svijetliti punim intenzitetom te da će se prilagođavati, ovisno o dobu noći i situaciji, ekološki aktivisti su zgroženi i, tvrde, posljedice po okoliš će biti strašne.

Blamaža s jarunskim natječajem samo je još jedan u nizu promašaja aktualne zagrebačke vlasti vezanih uz zelenu politiku, koja je bila jedan od glavnih temelja u izgradnji političke karijere Tomislava Tomaševića i ‘možemosa’. O tim promašajima mogla bi se napisati knjiga.

Iz afere s odvozom smeća, koja i danas šokira javnost, u samom startu dalo se naslutiti kako će se upravljati gradom u Tomaševićevom mandatu. Nedugo nakon što je zasjeo u Ured gradonačelnika, sustav zbrinjavanja otpada u Zagrebu se urušio pa i danas na ulicama svako malo gledamo kante i kontejnere iz kojih ispada smeće. Nekad smo zgroženi slične prizore promatrali u Napulju, talijanskom ‘gradu smeća’, sve do prije nekoliko godina ni ne sanjajući da se nešto slično može dogoditi na ulicama hrvatske metropole.

Ali, uz Možemo se ipak može. Baš kao što se može dogoditi da u istom tom Zagrebu danas imamo neuređene zelene površine na koje sve češće svraćaju divlje svinje, lisice i druge divlje zvijeri iz okolnih šuma. Možda je i to dio neke ekološke agende s čijim detaljima će nas gradski oci naknadno upoznati.

Ipak, kruna Tomaševićevih ekoloških afera svakako je Jakuševec koji se posljednjih mjeseci urušava kao dvorac od pijeska. U nedavnom odronu smeća čovjek je ostao bez ruke, a da nešto sa zbrinjavanjem otpada ozbiljno ne štima uvjereni su stanovnici tog dijela grada koji upozoravaju na nesnosni smrad, onečišćen zrak i s razlogom strahuju za svoje živote i zdravlje. S obzirom na njihovo iskustvo, ne čudi što su se na noge digli stanovnici Resnika, gdje Tomašević želi graditi novu spalionicu otpada. Istu onu protiv koje je prosvjedovao 2017., oštro prozivajući tadašnjeg gradonačelnika Bandića. Urlao je i zbog Resnika, i zbog Jakuševca, i zbog punih kontejnera za smeće… Danas se ljuti kad zbog istih problema urlaju drugi.

Dovoljan je letimičan pogled na medijska izvješća iz vremena kad je Tomašević bio gorljivi aktivist i današnja, kada je gradonačelnik Zagreba, pa se se zaključi kako ta dva Tomaševića nisu ista osoba. Da Tomaševiću iz 2017. pokažete današnji Zagreb, ne otkrivajući mu tko je u budućnosti na vlasti, on bi zacijelo prvi organizirao prosvjed protiv nesposobnjakovića zbog kojih glavni grad Hrvatske sve više liči na neku prljavu balkansku kasabu.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!