Što Hrvatima može ponuditi koalicija koja od HDZ-a krade čak i slogane?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Otprilike dva mjeseca prije izbora dio oporbe shvatio je da ujedinjenim snagama mogu postići više nego samostalno, pa je tako na brzinu i na silu sklepana koalicija SDP-a, Fokusa, IDS-a, PGS-a, Reformista, Centra, Radničke fronte, Stranke s imenom i prezimenom, Glasa i HSS-a.

Iako se u javnosti koalicija pitomo naziva lijevo-liberalnom, Radnička fronta, stranka koja se zalaže za nacionalizaciju i ostale ekonomske tekovine nekih bivših sistema, trebala bi biti dovoljna da se koaliciju prozove radikalno lijevo-liberalnom.

Nadalje, dobar dio koalicije čine stranke čiji je glavni i jedini program rušenje HDZ-a, poput stranke s jednim imenom i prezimenom, a i Centra. Radikalni anti-HDZ-ovci tako će surađivati s HDZ-ovim simpatizerom Radimirom Čačićem. Drugim riječima, rušenje HDZ-a samo je njihov deklarativni cilj iza kojeg se krije slabost, politička panike i sebičnost čelnika svih tih stranaka. Nisu se oni udružili da sruše HDZ, nego da spase sebe i svoje fotelje. Od njih jedanaest, deset ih ne bi prešlo prag da idu samostalno.

Kradljivac kazetofona bori se protiv lopovluka

Uostalom, kompletna koalicija zalaže se protiv korupcije i krađe, iako nikome od njih ne smeta što je HSS-ovac Krešo Beljak kao mladić krao kazetofone iz automobila. Teško da uopće može postojati transparentnija potvrda lopovluka od toliko prizemne krađe.

Ipak, zamislimo na trenutak da ova na brzinu i bez kriterija sklepana koalicija dođe u priliku da upravlja Hrvatskom. Uzet ćemo za primjer porez na nekretnine.

Peđa Grbin i SDP su za uvođenje tog poreza jer žele da propadnu svi pohlepni građevinari koji rade ekstra profit na grbači radnika. SDP misli da će uvođenjem novog poreza nekretnine ustvari postati dostupnije.

Katarina Peović iz Radničke fronte, u javnosti poznata kao Kata Šmajser, otišla bi korak dalje. Ona bi nacionalizirala nekretnine i prepustila državi da određuje tko je podoban za koje kvadrate pa bi na velika vrata vratila crvenu buržoaziju i proletarijat.

S druge strane, Beljak i HSS-ovci su protiv poreza na nekretnine jer bi takav porez dodatno osiromašio i opustošio hrvatsko selo. Protiv tog poreza je i Radimir Čačić koji uporno ponavlja da su hrvatski građani previše opterećeni, a liberali iz Fokusa općenito se zalažu za smanjenje porezne presije.

Koalicija za zadržavanje fotelja

U konačnici, najmanje pola godine toj bi koaliciji trebalo da uopće dođe do konsenzusa treba li u Hrvatskoj uvoditi porez na nekretnine ili ne i to uz uvjet da se prije toga ne posvađaju na mrtvo ime.

Koalicija sklepana dva mjeseca prije izbora, potpuno je jasno, ima samo jednu točku programa – rušenje vladajućih i postavljanje svojih. U toj koaliciji ne postoji niti jedan jasan stav, a kamoli prijedlog rješenja za aktualne hrvatske probleme. Svaki skup te koalicije može početi i završiti rečenicom: Dolje HDZ, gore mi. A da stvar bude još gora, oni koji optužuju HDZ da krade, istovremeno bez ikakvog srama kradu HDZ-ov slogan!

Srećom ili na žalost, hrvatski građani već su imali priliku vidjeti kako u praksi izgleda kada takve koalicije preuzmu vlast.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!