Jednostavnije je sklopiti kuhinju iz Ikee nego odgonetnuti gdje završava glas za ljevicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novokomponirana širokopojasna koalicija SDP-a pred simpatizere ljevice postavila je najveći izazov do sada. Naime, pred glasačima desnice izbor je prilično jasan – kada zaokruže HDZ, svoj glas dat će HDZ-u. Bez obzira u kojem mjestu živjeli, kojoj izbornoj jedinici pripadali, jasno im je – to je glas za HDZ. Jednako je i s glasačima Mosta te onih Domovinskog pokreta. Koliko god birač s desnog spektra imao dvojbe je li najbolji izbor HDZ, Domovinski pokret ili Most, te dvojbe su minorne u odnosu na glasače ljevice.

Možemo i SDP ne žele, ali žele zajedno

Njima se nude priče koje je doista teško, gotovo i nemoguće razumjeti. Recimo, formirana je široka koalicija u kojoj ljubav dijele SDP i IDS. Ali avaj, u 8. izbornoj jedinici SDP će biti na jednoj listi, a IDS na drugoj. Ali to ne znače da se tamo ne vole, nego samo žele maksimizirati učinak, što god to značilo.

Slično je, ali potpuno drukčije, a ustvari isto, s odnosom SDP-a i Možema. Možemo ne želi s SDP-om jer smatraju da je SDP star i onemoćao, a Možemo su mladi i poželjni i zato taj spoj nikad neće donijeti plodove pa će izaći odvojeno.

Osim što neće, jer su procijenili da im u nekim izbornim jedinicama odgovara točkasta koalicija. Znate zašto im odgovara? Za maksimizaciju rezultata.

Bez user-friendly koalicije

Simpatizeri ljevice ne dvoje samo kojoj od svih tih silnih stranaka pokloniti svoje povjerenje, nego i u čijem će džepu završiti njihov glas, pogotovo kada krenu svađe između brojnih partnera, kao i one unutar samog SDP-a.

Umjesto user-friendly koalicije, ljevičari su svojim biračima toliko zakomplicirali da bi im trebali početi dijeliti ilustrirane priručnike za uporabu i step-by-step YouTube filmiće prije izlaska na birališta. Čini se da je jednostavnije sklopiti kuhinju iz Ikee nego odgonetnuti gdje će završiti glas birača onoga tko zaokruži ljevicu.

S obzirom da su mudraci iz SDP-a skloni toliko kompliciranim rješenjima za nešto toliko jednostavno kao što su parlamentarni izbori, onda ne treba ni sumnjati kakva bi rješenja donosili da su na vlasti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!