Kako je Peđa Grbin postao glavni izazivač Andreja Plenkovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Okupljanjem široke lijevo-liberalne koalicije Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, preuzeo je ulogu glavnog izazivača aktualnog premijera i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. S Plenkovićevim radom hrvatska javnost poprilično je upoznata s obzirom da je na čelu Vlade već dva uzastopna mandata.

Hrvatsku je vodio kroz izazovna vremena pandemije koronavirusa i tektonskih poremećaja na geopolitičkoj sceni nakon ruske invazije na Ukrajinu. Hrvatska danas ima najveći kreditni rejting u povijesti, članica je šengena i eurozone, po rastu BDP-a na vrhu je Europe. Plaće i mirovine neosporno su ostvarile upečatljiv rast, broj zaposlenih nikad nije bio veći, a nezaposlenih niži.

Krojenje izbornih lista

Grbin se s oporbene pozicije, naravno, ne može hvaliti ekonomskim, a realno niti bilo kakvim drugim rezultatima, ali građanima može reći da će, ako mu poklone povjerenje, biti bolji od aktualne vlasti.

Sljedećih mjesec-dva Grbin će stoga biti pod svjetlima reflektora kao nikad prije i na dnevnoj bazi moći će pokazati svu raskoš svojeg političkog umijeća i iskustva te biračima transparentno ponuditi najbolju verziju sebe.

Izazova mu neće nedostajati. Krojenje izbornih lista svakako je izvrsna muka za svakog junaka. Grbin će, praktički u prijenosu uživo, imati sasvim uobičajeno nemoguć politički zadatak – podijeliti jednu saborsku fotelju na deset gladnih usta, a da nitko ne bude zakinut.

Velika dvojba

Hoće li dati prednost svojim stranačkim drugovima iz SDP-a ili će ih žrtvovati za novopečene političke partnere koji samostalno ne mogu ni sanjati o prelasku izbornog praga? Popusti li stranačkim drugovima, novopečeni partneri reći će mu da nisu oni došli kod njega u koaliciju biti ukras. Popusti li novim partnerima, stranački drugovi reći će mu da oni nisu svoju kralježnicu lomili lijepeći plakate da bi im fotelju sada uzeo isti onaj protiv kojeg su na prethodnim izborima srčano borili. Na Grbinu je, kao glavnom izazivaču, da pokaže kako se snalazi u pravim izazovima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!