Renesansni festival u Koprivnici nudi predah koji trebate od modernog života

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako ste, pomalo sanjarski, oduvijek mislili da ste za neko drugo povijesno razdoblje, kako je to živjeti u Renesansi, saznati možete ako od ovog četvrtka navratite u Koprivnicu. Tamo počinje Renesansni festival, najveća povijesno-turistička manifestacija u Hrvatskoj, ali i jedna od najvećih europskih povijesnih manifestacija.

– Na Festival pristiže preko tisuću kostimiranih ljudi iz 15 europskih zemalja. Naša manifestacija je posebna jer tu nema nekih velikih koncerata kojima privlačimo građane, već je riječ o kvalitetnom sadržaju. Obradili smo sve segmente kasnog srednjovjekovlja i prenijeli dašak tog života. Uz to, imamo i jedini u Hrvatskoj ogromni labirint – pojašnjava direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice i organizator Renesansnog festivala Renato Labazan.

Svake godine, osim nove teme, nude i nove sadržaje koje je, priča Labazan, nemoguće obići u jednom danu. Srećom, manifestacija traje četiri dana, pa brojni posjetitelji imaju prilike istražiti srednjovjekovnu Koprivnicu kroz nekoliko dana.

– Mi se trudimo prikazati to davno minulo, romantično vrijeme na što autentičniji način. Kada uđete u prostor manifestacije, koja se odvija u ostatcima renesanse utvrde, imate osjećaj da ste se vratili 500 godina unatrag – pojašnjava.

Ove godine glavna su tema životinje.

– Prošle godine primijetili smo ogroman interes najmlađih za životinje koje je prezentirala jedna udruga, pa ćemo tu temu produbiti. Sigurno će zanimljiv biti francuski pastir koji dolazi sa svojim psom i 50 gusaka i rade veliki show u svom programu – priča Labazan koji ističe da su životinje atraktivne za sve generacije.

No, pohvaliti se mogu i kako će ove godine sve biti autentično i prirodno, bez modernih materijala poput plastike. Stari obrti i zanati koriste ekološke materijale, a gastronomska ponuda ne uključuje modernu hranu poput krumpira, kokica ili rajčice. No, to nije jedina posebnost.

-Ove godine ćemo osim piva s okusom koprive, kojeg kuhaju na licu mjesta, imati i vino s koprivom. Obje delicije su jedinstvene u svijetu – pojašnjava organizator, koji sve poziva na jedinstveno druženje.

– Obišao sam puno sličnih manifestacija i znam kako kotira Renesansni festival u odnosu na njih. Oni koji su bili, znaju o čemu pričam i što ih čeka. A svi koji nisu bili pozvani su od 17. do 20. kolovoza da dođu i vide – zaključuje.

FOTO: FACEBOOK RENESANSNI FESTIVAL

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!