Mlađi pacijenti bez komorbiditeta dobili pozive za cijepljenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pozive za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu od nedjelje dobivaju mlađi građani te oni bez komorbiditeta. Tako se popunjavaju mjesta koja su bila namijenjena prioritetnim skupinama, odnosno ljudima starijim od 65 godina i onima s komorbiditetima koji su odbili cijepljenje AstraZenecom kojim se cijepi na Velesajmu. Dnevno se naručuje do tri tisuće pacijenata iako je maksimalni kapacitet punktova za cijepljenje oko pet tisuća pacijenata dnevno.

Iz Ministarstva zdravstva ističu da stariji i pacijenti s kroničnim bolestima imaju prednost bez obzira na način prijave. Onima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, dok platforma razvrstava pacijente prema dobi, a mlađi pacijenti se zovu kad prioritetne skupine odustanu od cijepljenja i to isključivo prema algoritmu koji zamjenske kandidate traži prema dobi i zdravstvenom stanju. Ipak, došlo je do tehničkih problema pa se za utorak termini nisu popunili prema tom algoritmu. U Ministarstvu rade na otklanjanju te pogreške, a u kontaktu su i s Googleom s kojim pokušavaju doskočiti problemu slanja mailova u poštu za promociju.

Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo sa Zavoda Dr. Andrija Štampar navodi da se oko 50 posto građana ne odazove mailu u kojem ih pozivaju na cijepljenje, zbog čega liječnici obiteljske medicine zovu svoje pacijente da se dođu cijepiti. I na njihovom se punktu trenutno cijepi AstraZenecom, a od idućeg tjedna trebalo bi stići i Pfizerovo cjepivo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!