Zaprimljeno preko 2500 zahtjeva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas se u Hrvatskoj, kao i u drugim članicama EU-a, počinje izdavati druga generacija elektroničkih osobnih iskaznica.

Ministar Božinović naglasio je kako je već do sad zaprimljeno više od 2500 zahtjeva za izdavanje novih osobnih iskaznica, a taj je broj opisao kao vrlo optimističan.

– Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama Unije. Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani – rekao je Božinović.

E- osobne sadržavati će i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Ministar je naglasio i kako će zbog navedenog, krađa identiteta biti znatno otežana.

Nove osobne iskaznice služit će i kao zdravstvene iskaznice, a moći će se koristiti i na mobitelima uz pomoć aplikacije e-osobna. Građani bi s iskaznicama druge generacije trebali i lakše i jednostavnije prelaziti granice i potpisivati razne dokumente otiskom prsta.

Svi građani koji posjeduju važeću osobnu iskaznicu nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!