Hrvatska sigurno prema euru, problem bi mogla biti procijepljenost?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je na dobrom putu prema uvođenju eura 2023. godine, ali bi eventualno novo zatvaranje gospodarstva zbog niske procijepljenosti moglo otežati taj put, rekao je izvršni potpredsjednik EK-a zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, na konferenciji “Hrvatska: na putu za euro”.

– Nitko ne smije uvođenje eura koristiti kao ispriku za rast cijena. Ljudi se brinu da će ih trgovine početi varati – rekao je Dombrovskis, te najavio da će nakon, ali i prije uvođenja eura, sve cijene biti izražene i u kunama i u eurima. Dodaje da je trenutno 60 posto hrvatskih građana za uvođenje eura, ali da postoje i oni koji se tome protive, a koje bi trebalo dobro informirati posredstvom kampanje.

Isto tako, poručuje da će Hrvatska moći uvesti euro tek kada ispuni sve uvjete konvergencije. – Ako se 2022. svi uvjeti ispune, Vijeće EU-a će donijeti odluku o tome hoće li dopustiti da se euro uvede 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj – kazao je.

Premijer Plenković naglasio je kako referenduma o uvođenju eura neće biti. Potpredsjednik Europske komisije kazao je da će biti potrebno provesti brojne prilagodbe ali i istaknuo da u državama koje su nedavno pristupile eurozoni nije bilo rasta inflacije.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!