HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše Jutarnji list.

U prva dva tjedna 2023. godine, ako se ostvare planovi Vlade i HNB-a o uvođenju eura, građani će moći plaćati objema valutama. U slučaju da koriste kune, mogući ostatak novca vraćat će im se u eurima, a HNB će “skupljati kune”. Kada prođu ta dva prijelazna tjedna, u upotrebi će biti samo euri. Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice kune? Gostujući u emisiji RTL Direkt, guverner Boris Vujčić rekao je da će veći problem biti što učiniti s milijardu i 100 milijuna kovanica, za koje je potreban prostor “u 120 električnih tramvaja ZET-a”, ponovio je, nego što je to slučaj za pola milijardi papirnatog novca.

Tijekom tri godine kovanice će se morati pohraniti i čuvati, a nakon toga i adekvatno zbrinuti. Kada je riječ o papirnatim novčanicama, paralelno s povlačenjem iz optjecaja one će se sukcesivno uništavati “na sustavima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihova uništavanja”. Budući da se nakon proteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zamjeni. Prije nego što se to trajno riješi, rješenje bi trebao biti neki vojni prostor.

– Pokrenuta je suradnja s Ministarstvom obrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohrane povučenih kovanica kune”, kažu u HNB-u i dodaju da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom obrane očekuje krajem prve polovice sljedeće godine.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!