‘Vjerojatno ćemo i dalje bilježiti slučajeve kombinacije gripe i covida’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

V.d. ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić komentirala je prvi potvrđen slučaj flurone u Hrvatskoj. Podsjetimo, radi se o kombinaciji zaraze gripom i koronavirusom, a prva dvostruka zaraza detektirana je jučer kod jedne pacijentice.

– To nije ništa neuobičajeno. Vjerojatno ćemo i dalje bilježiti takve slučajeve – rekla je Šikić i dodala da se pacijentica osjeća dobro.

– Obje bolesti su respiratorne, prenose se kapljičnim putem, tako da će protuepidemijske mjere, kao što je nošenje maske i držanje distance, uz cijepljenje, pridonijeti prevenciji – napomenula je.

Komentirala je i epidemiološku situaciju u Zagrebu. Kaže, situacija je ozbiljna, a “porast brojki je očekivan kao posljedica blagdana i raznih okupljanja”. Dodala je kako su i prijašnjih godina iza Nove godine bilježili više slučajeva gripe.

Napomenula je da se moguće cijepiti i protiv gripe i koronavirusa, a preporuka je pričekati dva tjedna između cjepiva. Za kraj je pozvala građane da se dođu cijepiti na jedan od osam cijepnih punktova u gradu. Prema podacima HZJZ-a, u Zagrebu je od jučer 1264 novozaraženih, a umrlo je 18 osoba.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!