Većina brzih testova ne prepoznaje novu varijantu omikrona?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskoj je do danas sekvenciranjem dokazano pet uzoraka pozitivnih na podvarijantu omikrona BA.2. Zvonimir Šostar iz NZJZ-a dr. Andrija Štampar kaže kako se dovoljno ne zna ni o BA.1 varijanti.

– Nova varijanta omikrona dominantna je u Danskoj, a u SAD-u je njome zaraženo 10 posto pozitivnih. Ona je puno zaraznija i nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti – kazao je za HRT. Naglasio je kako u Zavodu nemaju puno vremena za sekvencioniranje, ali znaju da će se ljudi zaraziti. Jedino što možemo je cijepiti se i pridržavati se mjera.

– Postotak pozitivnih testova u Zavodu je katastrofalan već neko vrijeme. U mjesec i pol ne pada ispod 50 posto, a zadnjih mjesec dana kreće se od 60 do 70 posto testiranih – naglasio je Šostar. Zbog toga u pitanje nije dovedeno samotestiranje, jer je bolest preozbiljna. Umire se i naježim kad vidim brojeve preminulih – rekao je.

Šostar smatra kako ne treba prestati brze antigenske testove potvrđivati PCR testovima. Kazao je kako je testiranje dosta pojeftinilo, a PCR test potvrđuje i novu varijantu virusa. Velika većina antigentskih testova to ne može.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!