U Washingtonu otvoren muzej komunizma, u postav uvršten J. B. Tito sa svojih milijun žrtava

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše Hrvoje Hitrec (Portal Hrvatskog kulturnog vijeća)

Ne zna, doduše, prosječni Hrvat što koji blagdan ili praznik znače, niti ga previše zanima, za vjerske još nekako, državni u svezi s događajima u prošlosti uglavnom su mu nepronični, ispremiješani, nedokučivi, zalud mu tumačim da je Capo odlutao u šumu i to je državni praznik, a kada je Hrvatska postala samostalnom i nezavisnom – to je samo spomen-dan pod nazivom Dan neovisnosti. Lakrdija, jest, kao da se rugamo 25. lipnja, najznačajnijem datumu u novijoj hrvatskoj povijesti. Nije dovoljno da imamo neuređenu državu, nego valjda trebamo imati i neuređene državne praznike. A ništa, tako je kako je, glavno da idemo u eurozonu, a kako bismo u nju uopće ušli da nije bilo rečenoga 25. lipnja?

Tijelovo je barem prošlo dostojno, procesije ulicama gradova od sjevera do juga, u Rijeci čak dvije u dva dana jer je Tijelovu prethodio Sv. Vid, a reporterka u središnjem dnevniku javne televizije priopćila da “nije bilo izgreda”. Zašto bi bilo izgreda, i je li ih tko u Rijeci najavio, ostaje zagonetnim.

Pozornost vašu, poštovani čitatelji, i moju naravno, privukla je vijest da je svojevrsni muzej komunizma, odnosno komunističkih nepodopština, otvoren ni manje ni više nego u Washingtonu. Na prepast naših mentalista ondje se otvoreno i argumentirano izlažu podatci o sto milijuna žrtava komunističkih režima, od vremena Lenjina i Staljina do Mao Ce-Tunga i kambodžanskih crvenih kmera. Sto milijuna ljudi, Bože moj, muškaraca, žena i djece. Na kraju vijesti objavljene u hrvatskom dnevnom tisku, sramežljivo se (ali ipak) govori i o dijelu “postava” koji se odnosi na režim J. B. Tita u Jugoslaviji. Eh, to je vjerojatno zaboljelo naše jugofile, orjunaše i titoiste, ma kako sada to, pitaju se, zar je moguće. Ma što Ameri znaju, netko im je podmetnuo, sigurno. Trebali bi “naši” ljubitelji lika i djela prosvjedovati, napisati u prosvjednom pismu da među onih sto milijuna jugoslavenski milijun čini kap u moru pa nije tu blasfemiju trebalo ni spominjati, to više što se radi o plemenitoj represiji nad Hrvatima, poglavito. Osim toga, što su se baš Ameri našli pričati o žrtvama komunističkih režima, pa oni nisu imali ni komunizam ni žrtve, nego štoviše lov na vještice kada su i mnogi hollywoodski glumci i redatelji proganjani kao komunisti premda nisu bili, što se sada, drugim povodom, radi pod “me too” šifrom koja poprima razmjere masovne histerije.

Varaju se oni u Hrvatskoj koji misle da smo se zauvijek riješili komunista, nismo, oni su ostali u dubini “modernoga” hrvatskoga društva i tek se malo prilagodili zbilji, ali čim dotaknete njihove kanone naglo se uznemire i iskaču iz močvare upravo militantno, imaju svoje krugove, svoja mjesta okupljanja, svoju mladež koju orijentiraju prema svim područjima života, pa i prema kulturi (umjetnosti), imaju svoje katedre na fakultetima, svoje kadrove u institucijama, svoje pisce u medijima koji na zaplotnjački način švercaju “progresivne” ideje, nikada ne govoreći (pišući) jasno, otvoreno, nego šifrirano, držeći nas budalama. Jest, ponekad se razotkrivaju, ostajući u anonimnosti, kao “komentatori” napisa na njima neprihvatljivim hrvatskim portalima koje redovito prate (i za to su plaćeni) i tu zlikovci mogu slobodno reći što im je na srcu. Oni žive od provokacija i trljaju ruke kada vide da normalni ljudi nasjedaju i srde se toliko da posežu za uvrjedama, umjesto da provokatora ignoriraju. Ako nema odjeka, provokator će nakon nekoga vremena zašutjeti, a njegovi ga poslodavci prestati financirati jer je neuspješan. Ignorabimus!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!