Ovo je šlag na tortu, Hrvatska se vraća u sigurnu zonu investicijskog rejtinga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Agencija Moody’s objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave stao je pred medije.

Ministar je naveo da je to jako dobra vijest koja dolazi kao “svojevrsni šlag na tortu svega onog što smo kao vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli kao nešto od prioriteta i ciljeva, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga”.

“S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni”, dodao je Marić.

Kaže da su strah i zabrinutost građana opravdani zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, ali ističe da se kroz ovaj element vidi da su koristi kudikamo veće i više.

Dodaje da će članstvo u eurozoni biti prožeto s većim koristima nego nedostacima.

“Ovo nije pozitivna vijest samo za Hrvatsku nego i za eurozonu u smislu dublje i jače integracije i osnaživanja druge najjače svjetske valute – eura”, kazao je ministar financija.

Osvrnuo se na cijene energenata i namirnica kao i na same potrošačke navike.

“Koja je to razina kad počinjemo mijenjati navike? Očito još nismo tu kad je riječ o pogonskom gorivu. Slična je stvar i s hranom. U dodatnoj komplikaciji, možemo očekivati da će se skolonosti potrošača početi mijenjati. Za sada, koliko god bilo poteškoća, dobar dio građana to uspijeva podnijeti”, rekao je Marić.

U odnosu na 2019. godinu, bolji smo u vrijednostima fiskaliziranih računa, dodao je Marić. “Nažalost, nisu samo energenti, prijevoz i hrana, već su i cijene hotela porasle”, rekao je.

Najavu agencije Moody’s komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći Hrvatskoj u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!”, poručio je premijer.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!