Tolušić i Ferenc idućih mjesec dana provest će iza rešetaka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak jednomjesečni pritvor bivšem ministru Tomislavu Tolušiću i njegovom suosumnjičeniku Željku Ferencu zbog sumnje u subvencijske prevare i zlouporabe položaja i ovlasti u dva natječaja u vinskom sektoru.

Bivšem ministru poljoprivrede i nekadašnjem potpredsjedniku Vlade Tolušiću određen je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na 16 svjedoka, a višem savjetniku u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivede Željku Ferencu i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Branitelji obojice osumnjičenika najavili su žalbe na odluku suca istrage, doznaje Hina na sudu.

Tolušić i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc uhićeni su u četvrtak u Virovitici na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Tolušić financirao projekt novcem čije porijeklo dijelom ne može dokazati

Nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija dovedeni su i Zagreb i predani pritvorskom nadzorniku. U Uredu europskog tužitelja ispitani su u četvrtak navečer.

EPPO, ne objavljujući identitete, navodi da je Tolušić kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4,65 milijuna kuna pri čemu je razina sufinanciranja europskim sredstvima bila 70 posto.

Tolušić je u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati, izvijestilo je tužiteljstvo.

Štoviše, on nije obavijestio agenciju o promjeni načina financiranja te mu je odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2,92 milijuna kuna, navode u priopćenju.

Tolušić se, dodaju, prijavio na drugi natječaj koji je agencija raspisala 2. lipnja 2021. za podizanje novih i restrukturiranje vinograda.

U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Kako bi pribavio potvrdu tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj, Tolušić je osobno predao Ferencu projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže potporu u sklopu natječaja bili obvezni dostaviti uz natječajne prijave.

EPPO: Tolušić nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu

U tom je dokumentu naveo da se odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Na Tolušićev zahtjev te unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena Ferenc je izdao traženu potvrdu, kako bi Tolušiću omogućio da podnese prijavu na natječaj protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekt zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća”, navodi europsko tužiteljstvo.

Tolušić je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt te ga priložio prijavi na natječaj.

Pritom je očekivao dobiti potporu od 1,5 milijuna kuna, s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85 posto, odnosno preko 1,3 milijuna kuna. Međutim, kako je agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da prvoosumnjičenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije odobreno, pojašnjava EPPO. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!