Večernji: Spremna nova optužnica protiv Todorića, za krak afere ‘težak’ 18 milijardi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bolje su razjasnili stvari pa su sudu ponovo poslali optužnicu u nastavku afere Mjenice, jednom od krakova afere Agrokor u kojem se 23 osobe predvođene Ivicom Todorićem terete za štetu od oko 18 milijardi kuna. Tako bi se ukratko mogla nazvati situacija u jednom od krakova afere Agrokor, piše u nedjelju Večernji list.

Jer sa spisima u aferi Agrokor, malim i velikim, gotovo se ništa ne događa. Optužnica za veliki Agrokor još nije potvrđena, nakon što je prije koji mjesec vraćena sudu iz tužiteljske dorade.

O žalbama na nepravomoćnu oslobađajuću presudu u aferi Mali Agrokor još se nije raspravljalo, a kada će se to dogoditi, nitko ne zna. A što se tiče afere Mjenice i njezinih krakova, sud i tužiteljstvo tu igraju ping-pong već koju godinu jer se optužnice odbacuju, ponovno podižu i vraćaju u doradu, pa sada evo opet podižu. Tu novu, izmijenjenu i poboljšanu optužnicu ŽDO Zagreb sada je ponovno podignuo, kako su pojasnili, nakon što je “činjenično stanje bolje razjašnjeno na temelju prikupljenih dokaza tijekom provedenog istražnog postupka”.

Optužnica je bila podignuta u svibnju 2021., a Općinski sud u Novom Zagrebu u travnju ju je ove godine vratio tužiteljstvu na doradu. U tom postupku tužiteljstvo Todorića i još 22 osobe tereti da su preko mjenica i factoring društva prikriveno financirali Agrokor, pri čemu je pričinjena šteta od 18 milijardi kuna. Prema optužnici, Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčivši mjenice pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora.

Tako se osim Agrokora, kako tvrdi tužiteljstvo, financiralo još nekoliko društava iz tog koncerna. Prema optužnici, okrivljenici su potpisivali ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima se u financijskim institucijama otkupljuju navedene mjenice. U tim je ugovorima bilo lažno navedeno da trinaest trgovačkih društava ima novčanu tražbinu prema Agrokoru i još sedam drugih društava iz sastava koncerna i to na temelju izdanih računa za prodanu robu ili obavljene usluge, za što su bile izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju.

No to nije bila istina jer su navedene mjenice bile izdane na temelju ugovora koji su sklopljeni o financijskom zajmu, a ne o primljenoj robi. Tužiteljstvo tvrdi da su Todorić i njegovi članovi Uprave u ime Agrokora radi predaje na otkup potpisali ukupno 393 mjenice u ukupnom iznosu od 533,788.250 kuna. Što se tiče ostalih optuženika, tužiteljstvo tvrdi da su potpisali 2761 mjenicu s lažnim navodima, a njihova ukupna vrijednost bila je 17,8 milijardi kuna. Prikriveno financiranje koristilo se jer je Agrokor bio prezadužen i banke ga nisu htjele financirati, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!