MMF ima novu prognozu za hrvatsko gospodarstvo, predviđeni rast iznad očekivanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Međunarodni monetarni fond (MMF) više je nego udvostručio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini u okruženju posustajanja aktivnosti u velikim gospodarstvima zbog energetske krize i viših troškova zaduživanja.

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 5,9 posto, prognozirao je MMF u redovnim jesenskim prognozama za svjetsko gospodarstvo, podigavši procjenu iz proljetnog izvješća za 3,2 postotna boda.

U 2023. aktivnost će usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 3,5 posto, izračunali su MMF-u, prema izvješću objavljenom u utorak. U travnju očekivali su 4,0-postotni rast aktivnosti. Prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo je 10,2 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što je MMF bio procijenio u travnju.

Inflacija bi u Hrvatskoj u ovoj godini trebala poskočiti na 9,8 posto, s prošlogodišnjih 2,6 posto, pokazuju nove MMF-ove procjene. U travnju MMF je rast potrošačkih cijena u ovoj godini procijenio na 5,9 posto.

U 2023. inflacija bi po njihovoj procjeni trebala oslabiti na 5,5 posto. Bilanca tekućeg računa plaćanja iskazat će u ovoj godini višak iskazan udjelom u BDP-u od 2,2 posto. U travnju MMF je bio očekivao manjak od 0,4 posto.

U idućoj godini višak bi se trebao smanjiti na dva posto i uvelike nadmašiti travanjsku procjenu prema kojoj je trebao iznositi 0,3 posto. U 2021. bilanca je iskazala višak od 3,4 posto, veći za 1,4 postotna boda no što je MMF izračunao u travnju.

Prognoza stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini znatno je smanjena u usporedbi s travanjskim izvješćem, sa 7,7 na 6,9 posto. U 2023. godini trebala bi se dodatno smanjiti, na 6,6 posto.

U 2021. iznosila je po njihovim najnovijim procjenama 8,1 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod no što su pokazivali izračuni objavljeni u travnju.

Mađarska uz bok Hrvatskoj

Skupini europskih gospodarstava u nastajanju i u razvoju, u koju je svrstana i Hrvatska, MMF prognozira stagnaciju u ovoj godini, poboljšavši procjenu iz travnja kada je očekivao pad aktivnosti za 2,9 posto.

U 2023. aktivnost bi u toj skupini zemalja trebala blago porasti, za 0,6 posto.

Hrvatska bi s procijenjenom stopom rasta od 5,9 posto u ovoj godini trebala bilježiti najsnažniji rast, a u stopu bi je trebala pratiti Mađarska s prognoziranim rastom aktivnosti za 5,7 posto.

Slijede Turska i Rumunjska kojima MMF predviđa rast aktivnosti u 2022. za pet odnosno 4,8 posto.

Rusko gospodarstvo trebalo bi se ove godine zbog opsežnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji od početka njezine invazije na Ukrajinu smanjiti za 3,4 posto. U travnju MMF je prognozirao pad aktivnosti od 8,5 posto.

Ukrajinsko će se gospodarstvo zbog rata smanjiti za 35 posto, potvrdio je MMF proljetnu prognozu.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove godine po MMF-u porasti 3,1 posto, za pola postotnog boda snažnije no što su pokazivale srpanjske prognoze.

MMF u srpnju objavljuje prognoze samo za vodeća gospodarstva i za svjetske regije. U 2023. aktivnost bi na području primjene zajedničke valute trebala usporiti na samo 0,5 posto. U srpnju MMF je eurozoni u ovoj godini prognozirao 1,2-postotni rast.

Prognoze odražavaju teške posljedice koje njemačko gospodarstvo trpi zbog visokih cijena energije potaknutih smanjenim isporukama ruskog plina.

Njveće europsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 1,5 posto, a u idućoj godini MMF mu predviđa blagi pad aktivnosti, za 0,3 posto.

Italija bi u ovoj godini trebala bilježili dvostruko veći rast aktivnosti nego Njemačka, po stopi od 3,2 posto. U 2023. gospodarstvo će također blago pasti, za 0,2 posto, procjenjuju u MMF-u.

U skupini velikih gospodarstava eurozone daleko najsnažniji rast aktivnosti trebala bi i ove i iduće godine bilježiti Španjolska, za 4,3 posto u 2022. i za 1,2 posto u 2023.

Američko gospodarstvo trebalo bi ove godine po najnovijoj MMF-ovoj procjeni porasti 1,6 posto, što bi ga gotovo izjednačilo s onime Njemačke, nakon što je MMF snizio srpanjsku prognozu za SAD za 0,7 postotnih bodova.

MMF ističe znatno podignute kamatne stope, prognoziravši usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u idućoj godini na samo jedan posto, u skladu sa srpanjskim prognozama.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi ove godine zbog strogih mjera suzbijanja covida porasti samo 3,2 posto. U idućoj godini aktivnosti bi po MMF-u trebala ubrzati na 4,3 posto.

“Globalno gospodarstvo i dalje se suočava s ogromnim izazovima koje oblikuju ruska invazija na Ukrajinu, kriza troškova života, prouzročena tvrdokornim i sve širim inflatornim pritiscima, i usporavanje u Kini”, upozorava u blogu ekonomist MMF-a y Pierre-Olivier Gourinchas. (Hina)

Foto: Pexels

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!