HTZ objavio u se kojem dijelu Hrvatske očekuje najbolji turistički Božić i Nova godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskoj se za božićne i novogodišnje blagdane odnosno u razdoblju od 23. prosinca ove do 8. siječnja 2023. godine očekuje oko 200 tisuća turista i više od 565 tisuća noćenja, što bi bilo oko 18 posto više turista i 14 posto više noćenja nego u isto vrijeme prethodne godine, doznaje se u utorak iz HTZ-a.

Riječ je o procjenama turističkog prometa za predstojeće blagdane na temelju ankete Hrvatske turističke zajednice (HTZ) provedene na razini županijskih turističkih zajednica.

Rezultati ankete pokazali su i da se najviše turističkih dolazaka i noćenja za predstojeće blagdane očekuje u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri.

Iz HTZ-a iznose i podatke o turističkom prometu u dosadašnjem dijelu ove godine u kojemu je 18,7 milijuna turista ostvarilo 104,4 milijuna noćenja, što je 37 posto više dolazaka turista i 25 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2021. godine.

U usporedbi s 2019. godinom dolasci su na 91 posto, a noćenja na 96 posto, pri čemu ih je najviše u dosadašnjem tijeku godine ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru.

Po destinacijama, najviše noćenja do sada je bilo u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Medulinu, a među turistima najviše su noćenja ostvarili Nijemci, zatim domaći turisti te Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Česi.

U povodu dosadašnjih rezultata i očekivanja do kraja godine, direktor HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio kako se Hrvatska nalazi među destinacijama s najbržim oporavkom turizma, posebice s ostvarenih 96 posto noćenja iz rekordne 2019. godine.

“I u dosadašnjem dijelu prosinca sa 175 tisuća turista i 433 tisuće noćenja imamo rast od 38 odnosno 27 posto u odnosu na isto vrijeme 2021., a u odnosu na prosinac 2019. dostigli smo 90 posto dolazaka turista i čak 99 posto noćenja. Najviše noćenja u prosincu ostvareno je u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri, a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Dubrovniku i Rovinju”, iznosi Staničić.

Zaključno poručuje kako su uvjereni u nastavak pozitivnih trendova i tijekom zimskih mjeseci, jer hrvatske destinacije nude bogate i atraktivne programe koji uspješno privlače brojne domaće i strane turiste.   (Hina/Klikni News)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!