J. Popovac: Lokalna i regionalna samouprava moraju više ulagati u lokalne medije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novi Zakon o medijima, lažne vijesti, upotreba hrvatskog jezika u medijima, samo su neke teme o kojima se jučer i danas raspravlja na 29. danima Hrvatskih radijskih nakladnika u Svetom Martinu na Muri. Na otvorenju skupa istaknuto je kako se nakladnici još uvijek bore s posljedicama covid-krize. Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako će im trebati još bar dvije godine da se vrate na brojke iz pretpandemijske 2019., a ako se u obzir uzme inflatorni faktor, taj će proces potrajati i duže. Stoga je pozvao državu te regionalnu i lokalnu samoupravu da izdašnije financiraju lokalne medije jer na slobodnom tržištu bez takve potpore ne mogu opstati.
-Više nije pitanje kako, već koliko i ulažu li društvo, zajednica i država te regionalna samouprava dovoljno u profesionalno novinarstvo. Mislim da je pravo vrijeme i pravo mjesto da pošaljemo poruku da se u lokalne medije ulaže što više– kazao je Popovac.
Radio je, dodao je Popovac, po svim svjetskim istraživanjima, medij koji vodi kad je riječ o povjerenju publike, a riječ je o mediju koji ne polarizira društvo te, iako je sporiji od novih medija, donosi točne informacije.
Na okupljanju je bilo riječi i o javnim pozivima putem kojih elektronički mediji trebaju dolaziti do tih sredstava.
-Bavimo se i temom Zakona o elektroničkim medijima, ZEM je dvije godine u provedbi, a radi se o javnim pozivima koje bi jedinice lokalne samouprave i uprave trebale raspisati kada imaju namijenjena sredstva za rad s elektroničkim medijima – kazao je predsjednik HURiN-a Željko Švenda.
Uz predavanja i radionice, jučer je u Svetom Martinu održana i podjela HURIN-ovih godišnjih nagrada, dok je danas na rasporedu Sabor HURiN-ov Sabor.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!