FIBA 3×3 Challenger vraća se u Lipik, stižu natjecatelji iz cijelog svijeta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Ovog petka i subote održat će se svjetsko košarkaško natjecanje pod nazivom Lipik FIBA 3×3 Challenger. Hrvoje Kovačić, voditelj Turističkog ureda Lipik otkrio nam je nešto više o organizaciji ovog natjecanja.

– To je prvi svjetski 3×3 Challenger koji je organiziran nakon studenog 2019. godine. To se natjecanje na području Hrvatske održava samo u Lipiku. On je ove godine na europskoj, ali i svjetskoj razini izabran za domaćina ovog sportskog događanja. Riječ je o vrlo rizičnom i hrabrom potezu, no nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja koja FIBA ima od nas – ističe Kovačić. Lipik je inače najmanji grad u kojem se ovo natjecanje održava.

– Lipik je domaćin i organizator ulične košarke, tzv. streetballa od 1990. godine i unazad 20 godina prepoznat je kao kvalitetno, čak skoro i jedino vrhunsko odredište za igrače iz naše regije, Jugoistočne Europe. FIBA je to pratila i prepoznala još 2016. godine pa smo vrlo brzo odabrani za domaćina ovog natjecanja. Sada, nakon što smo već tri puta opravdali očekivanja FIBA-e i imali izvrsne rezultate u organizaciji, spremni smo i za ovaj eksperiment koji se mora dogoditi u Europi – otkriva. Za one koji nisu upoznati s ovim natjecanjem, zamolili smo gospodina Kovačića da pojasni o čemu je riječ.

– FIBA-in sustav natjecanja sastoji se od običnih natjecanja, satelita, challengera i mastersa. Sve ekipe koje će doći u Lipik već su postigle odlične rezultate na satelitskim natjecanjima pa sada dolaze na challenger. To je košarka koja svoje korijene ima u uličnoj košarci na terenu gdje se trojica igrača jedne ekipe bore protiv trojice igrača protivničke ekipe na jednom košu – objašnjava. Ove godine u Lipik će stići 16 ekipa iz 13 zemalja sa četiri kontinenta.

– Dolaze nam ekipe iz Mongolije, SAD-a, Kanade, Japana, Srbije, Češke, Portorika, Rusije… Neke od tih ekipa već su bile u Lipiku, ali mnoge zemlje će otkriti Lipik kao jedno lijepo turističko i sportsko mjesto – naglašava. Naravno, i Hrvatska ima svog predstavnika, a riječ je o splitskoj ekipi kojoj Kovačić predviđa dobar plasman, premda su glavni ovogodišnji favoriti ekipe iz SAD-a, Srbije i Rusije. Nakon godinu i pol dana zatišja, zanimalo nas je i kako će izgledati natjecanje opterećeno epidemiološkim mjerama.

– Sportsko natjecanje 3×3 challenger u Lipiku bit će vrlo striktno organizirano. Svi organizatori će morati biti testirani, igrači ne smiju doći u Hrvatsku bez testiranja, odnosno negativnog testa na koronu, a u Lipiku će se još dvaput dodatno testirati ne samo zbog organizacije, nego i zbog međusobnih kontakata s drugim ekipama. Dolazi otprilike 70 igrača sa svojim trenerima, pa ne želimo ništa prepustiti slučaju. Publike neće biti tako da tu nema nikakvog rizika, moramo samo svi ograničiti kontakte s drugim ljudima. Igrači će biti u izolaciji do početka utakmica – navodi Kovačić. Svi zainteresirani natjecanje će moći pratiti putem Arena Sport kanala, kao i preko FIBA-inog YouTube kanala na linku https://youtube.com/c/FIBA3x3. Više informacija o ovom natjecanju možete naći na stranici http://lipik3x3challenger.org.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!