Žele mladima prenijeti ljubav prema sportu i uvjeriti ih da im je samo nebo granica!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski Argonauti ove godine imaju u planu više projekata. Osim nastupa na neretvanskom Maratonu lađa gdje se uvijek nadaju osvajanju medalje, u planu su ovih dana imali i prevleslati Kupu, no taj su projekt odgodili za početak lipnja, s obzirom da je ruta koju su planirali prijeći poplavljena.

-Riječ je o projektu koji je organiziran u suradnji s Plavim krilima, udrugom oboljelih od plućne hipertenzije i zakladom Hrvatska kuća disanja. U sklopu tog projekta krenut će i prve dvije radionice pod imenom „I ja želim biti Argonaut“, u kojima ćemo raditi s osnovnoškolcima u općini Lasinja i u Sisku. Kad ćemo prolaziti Kupom kroz njihova mjesta, usput ćemo s njima na samoj rijeci odraditi radionice. Ako nam epidemiološke mjere to dozvole, u planu je i prikazivanje našeg filma „Zlatno Runo – Argonauti s ribnjaka“ te predstavljanje projekta „Od ribnjaka do Havaja“, kojim djecu želimo potaknuti na što više tjelesnih aktivnosti i reći im da nikada ne odustaju od svojih snova, bez obzira na okolnosti. To je upravo ono što su Argonauti uspjeli, jer dolazimo iz grada u kojem nema ni rijeke ni jezera, a evo uspjeli smo na svim utrkama na kojima smo nastupali ili pobijediti ili biti u borbi za medalju. To je priča koja sada traje već 15 godina – ispričao nam je Tomislav Smrček, voditelj i kapetan Argonauta. Budući da su radionice ono u čemu će mladi najviše uživati, ali i najviše naučiti, zamolili smo kapetana Argonauta da nam detaljnije pojasni sve zamišljene projekte.

Edukacija i radionice

-Radionice su na Kupi u Karlovcu i Sisku, a sljedeća bi trebala biti na Šoderici do kraja školske godine s tamošnjom djecom. Plan je smjestiti klince u naš raft i kanue, pa na Šoderici organizirati kratke utrke, dvoboje i sprintove, a na rijeci Kupi bi odradili neki tip aktivnosti na vodi. Često se dogodi da djeca koja su odrasla u gradovima pored rijeka nikada nisu bila na tim rijekama, a mi ćemo im pružiti priliku da malo probaju zaveslati i zaljubiti se u ovaj sport. Nakon toga ćemo im prikazati naš edukacijski film „Zlatno runo“, nakon kojeg bi trebalo uslijediti predavanje doktora s Jordanovca o važnosti disanja i tjelesnih aktivnosti te štetnosti pušenja. Sve je zamišljeno kao edukacijsko-motivacijska tribina na kojoj će sudjelovati učenici sedmih razreda, jer su oni i dovoljno veliki i dovoljno mali u isto vrijeme. Naš projekt „I ja želim biti Argonaut“ zamišljen je da odradimo šest radionica diljem cijele Hrvatske tijekom ove godine. Mi smo postali prepoznatljiv sportski kolektiv, pa ćemo probati iskoristiti tu prepoznatljivost na način da privučemo pažnju klinaca. Osim već navedenih mjesta, planiramo održati radionice u Vukovaru, Đakovu, Varaždinu i Labinu. Sve to ovisit će malo o vremenskim prilikama i neprilikama, a malo više o epidemiološkim mjerama – detaljno nam objašnjava kapetan Argonauta.

Gradovi koje planiraju posjetiti smješteni su na rijekama, a premda Bjelovar nema ni rijeku ni jezero, ipak ima i više nego uspješne Argonaute. Tajna tog uspjeha leži u radu, upornosti i ljubavi prema sportu, a baš su zato Argonauti odličan primjer svim klincima i klincezama koji će od njih doznati kako se trud uvijek isplati te kako ne postoji izgovor „ne mogu“ kada se nešto stvarno želi.

-Svi ovi gradovi već imaju svoje kajak kanu klubove, ta djeca imaju rijeke praktički u svojim dvorištima. Ja se stvarno nadam da će se djeca, nakon probe s nama, odlučiti okušati se u tom sportu. Tako smo i mi krenuli, nitko od nas u Bjelovaru nije bio veslač, a sada već imamo neke koji veslaju po 15 godina i mlade dečke u drugom i trećem srednje koji nam se priključuju. Kod nas su jako teški uvjeti, prošle smo godine zbog nedostatka vode u našem ribnjaku radili 110 kilometara po treningu, da bi pet puta tjedno bili na Šoderici. Svi su ti dečki uspjeli bez obzira na školske, fakultetske ili poslovne obveze odraditi zavidan broj treninga. U pravilu mi bez veslača ostajemo samo kada odu na studij van Bjelovara ili kada im se životne okolnosti zakompliciraju do razine kada više jednostavno nemaju vremena – otkriva Smrček. Argonauti stvarno žive priču iz filma. Sakupili su sada već poprilično veslačko iskustvo, a među njihovim članovima ima i onih koji su ostvarili poprilično zadivljujuće veslačke pothvate i van samih Argonauta.

Planovi za budućnost

-Nadam se da će klinci koji će vidjeti naše video uratke biti potaknuti istima i priključiti se sportu. Trenutno imamo jednog člana koji je preveslao La Manche, drugi naš član preveslao je od Metkovića do Italije, 36 sati neprekidnog veslanja. Mi smo do sada preveslali Dravu i Dunav od Podravskih Sesveta do Iloka, 260 kilometara u tri dana, preveslali smo pola Jadrana u dva navrata lađom i lani smo preveslali u kanuu šestercu od Prevlake do Savudrije 650 kilometara u šest dana. Bio je to predivan izlet, poklopilo nam se vrijeme, bili smo izolirani od društva i svijeta, a u stvarnost smo se vratili nakon uplovljavanja u Savudriju – ističe kapetan uspjehe članova svoje posade. Argonauti nikada ne staju i uvijek žele veslati više, pa tako i sada već traže nove izazove za budućnost.

-Imali smo u planu ove godine nastupiti na velikim međunarodnim utrkama u Francuskoj, na Atlantiku i u Frankfurtu, no za sad su one odgođene do popuštanja mjera. Također trebamo nastupiti na Havajima, no ta je utrka otkazana već drugu godinu zaredom. Ipak, iduće godine možemo biti samo još spremniji – siguran u svoj tim i njihove uspjehe u budućnosti govori nam kapetan Argonauta. Mi našim najdražim veslačima želimo još puno uspjeha i mnoštvo medalja, ali i ono najbitnije, da dobiju hrpu mladih obožavatelja kojima će biti primjer kako ispravno živjeti i nikada ne odustajati od svojih ciljeva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!